Wiecie, jak to jest z tymi naleśnikami? Niby każdy potrafi je zrobić, wszak jaka to filozofia wymieszać mąkę, jajka, wodę oraz mleko (oczywiście wszystko brane na oko)? Niby rzecz prosta, a jednak nie każdy potrafi zrobić puszyste i delikatne naleśniki. Długo próbowałam, aż wreszcie odkryłam metodę 3-2-1. Co to oznacza? Iż na 300ml mleka dodaję 2 duże jajka oraz 100 gram pszennej mąki. A do tego 1 łyżkę masła i 1 opakowanie/łyżkę cukru waniliowego. Proste, prawda? A ile czasu mi zajęło, by odkryć, jak zrobić najlepsze naleśniki!
Do tej pory wszystko robiłam na oko – wrzucałam do blendera lub miski miksera składniki i czekałam, aż ciasto się po prostu dobrze wymiesza, a gęstość ciasta nie miała dla mnie znaczenia. Tylko zawsze zastanawiałam się, dlaczego moje naleśniki są takie… ciężkie, a na drugi dzień po prostu usychały i były niezbyt smaczne. Jak zrobić ciasto na naleśniki, by były smaczne także i na drugi dzień? Na szczęście ten przepis na delikatne naleśniki całkowicie odmienił moje postrzeganie słodkich placków i sprawił, iż pokochałam je na nowo! Smakują niemal jak francuskie crepes – są bardzo delikatne, niemal papierowe, jednocześnie rozpływają się w ustach.
Ciasto na delikatne naleśniki – przepis na 5 sztuk
Składniki:
- 300ml mleka z butelki (nie UHT!)
- 2 duże jajka
- 100 gram mąki pszennej typu 450 lub 400
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Wykonanie: W misce rozbijamy dwa jajka, dodajemy porcję cukru waniliowego i trzepiemy do uzyskania puszystej, białej pianki.
Masło rozpuszczamy w mikrofali lub w małej miseczce nad kubkiem z parującą wodą, dodajemy do masy jajecznej.
Do miski dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy. Ciasto będzie bardzo rzadkie, dlatego odstawiamy na 30-40 minut w ciemne miejsce.
Patelnię rozgrzewamy, dodajemy dosłownie kropelkę oleju słonecznikowego i smażymy ok. 50-60 sekund z każdej strony. Ciasto jest bardzo cienkie, ale na tyle plastyczne, iż się nie rozrywa na patelni.
Bardzo puszyste i delikatne naleśniki otrzyma się dzięki zamianie proporcji płynów: 200ml mleka łączy się ze 100ml śmietanki 36%. Powiem jedno – niebo w gębie!
Z czym jeść naleśniki?
W związku z tym, iż te naleśniki są bardzo delikatne i mają lekko słodkie ciasto, to sprawdzą się tylko z lekkimi kremami i nadzieniem. Polecam owoce i sos czekoladowy, dżem i bitą śmietankę, twarożek z żółtkiem, a nawet i krem czekoladowy z bananami. W moim domu naleśniki jadło się niemal wyłącznie na słodko (wyjątek stanowiły krokiety z barszczykiem), dlatego nie zamierzam przerywać ten tradycji. A oto słodki efekt:
A jak odkryję, jak zrobić idealne amerykańskie naleśniki pancakes, to natychmiast podzielę się przepisem na blogu! Kusi mnie, aby przygotować tez tort naleśnikowy na bazie bitej śmietanki, serka mascarpone i sosu pomarańczowego. Z pewnością nie są to dietetyczne naleśniki, ale raz w miesiącu można sobie pozwolić na słodkie szaleństwo!