Przepis na sałatkę selerową z kukurydzą, serem i piersią z indyka to murowany hit na każde spotkanie: jest szybka i prosta w przygotowaniu i sycąca, można ją także zabrać ze sobą do pracy. O dziwo, nie znałam jej przez bardzo długi czas, u mnie w domu w czasie świątecznym królowała sałatka jarzynowa, zaś wersje selerową poznałam dopiero dzięki mojej drugiej połówce.
W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na sałatkę selerową z ananasem i wersję z rodzynkami –zastąpienie mięsa słodkimi odpowiednikami sprawia, że świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć z dzieciakami. Sałatka selerowa z kukurydzą kojarzy mi się głównie z okresem zimowym – w sklepach i na targach nie ma zbyt dużej ilości świeżych warzyw, a te paczkowane sałaty i pomidory z Hiszpanii nie mają takiego smaku, jaki mają warzywa w okresie wiosenno-letnim.
Co do mojej sałatki selerowej z kukurydzą – unikam w niej dodawania jajek, za to chętnie dodaję wędzoną pierś z indyka. Nie przepadam też za warstwową wersją – chociaż pięknie się prezentuje, to jednak smaki nie „przegryzają się” tak, jakbym tego chciała.
Tradycyjnie polecam zmniejszenie kaloryczności sałatki: zamiast majonezu sięgamy po jogurt grecki z jego niewielkim dodatkiem, zamiast wędliny wieprzowej wybierzmy chudy, wędzony filet z piersi indyka, a w sklepie sięgnijmy po ser w wersji light, z nieco mniejszą zawartością tłuszczu.
Sałatka selerowa z kukurydzą, serem i piersią z indyka – przepis
Składniki:
- Słoik selera konserwowanego
- Puszka kukurydzy
- 25 dag sera żółtego gouda w kawałku
- 20 dag dobrej wędliny drobiowej (polecam wędzony filet z piersi indyka) w kawałku
- 1 cebulka
- 1 papryka czerwona
- 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
- 4 łyżki majonezu
- Sól, pieprz, słodka papryka
Przygotowanie:
Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w drobne paseczki, a cebulkę w mała kostkę. W miseczce mieszamy ze sobą jogurt i majonez, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Do dekoracji można użyć świeżej natki pietruszki lub kolendry.
Inne opcje:
Wędlinę zamieniamy na kawałki ananasa z puszki i rodzynki.
Do sałatki dodajemy czerwoną fasolę z puszki i zielony groszek.
Aby lekko podkręcić smak sałatki, paprykę słodką zastępujemy suszoną papryczką chili, a do środka dodajemy kawałki papryki peperoni.