Sałatka selerowa z kukurydzą, serem i piersią z indyka

Sałatka selerowa z kukurydzą, serem i piersią z indyka

Przepis na sałatkę selerową z kukurydzą, serem i piersią z indyka  to murowany hit na każde spotkanie: jest szybka i prosta w przygotowaniu i sycąca, można ją także zabrać ze sobą do pracy. O dziwo, nie znałam jej przez bardzo długi czas, u mnie w domu w czasie świątecznym królowała sałatka jarzynowa, zaś wersje selerową poznałam dopiero dzięki mojej drugiej połówce.  

W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na sałatkę selerową z ananasem i wersję z rodzynkami –zastąpienie mięsa słodkimi odpowiednikami sprawia, że świetnie sprawdzi się podczas rodzinnych przyjęć z dzieciakami. Sałatka selerowa z kukurydzą kojarzy mi się głównie z okresem zimowym – w sklepach i na targach nie ma zbyt dużej ilości świeżych warzyw, a te paczkowane sałaty i pomidory z Hiszpanii nie mają takiego smaku, jaki mają warzywa w okresie wiosenno-letnim.

Co do mojej sałatki selerowej z kukurydzą – unikam w niej dodawania jajek, za to chętnie dodaję wędzoną pierś z indyka.  Nie przepadam też za warstwową wersją – chociaż pięknie się prezentuje, to jednak smaki nie „przegryzają się” tak, jakbym tego chciała.

Tradycyjnie polecam zmniejszenie kaloryczności sałatki: zamiast majonezu sięgamy po jogurt grecki z jego niewielkim dodatkiem, zamiast wędliny wieprzowej wybierzmy chudy, wędzony filet z piersi indyka, a w sklepie sięgnijmy po ser w wersji light, z nieco mniejszą zawartością tłuszczu.

Sałatka selerowa z kukurydzą, serem i piersią z indyka – przepis

Składniki:

  • Słoik selera konserwowanego
  • Puszka kukurydzy
  • 25 dag sera żółtego gouda w kawałku
  • 20 dag dobrej wędliny drobiowej (polecam  wędzony filet z piersi indyka) w kawałku
  • 1 cebulka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 małe opakowanie jogurtu greckiego
  • 4 łyżki majonezu
  • Sól, pieprz, słodka papryka

Przygotowanie:

Seler i kukurydzę odsączamy z zalewy. Ser i szynkę kroimy w drobną kostkę. Paprykę myjemy i kroimy w drobne paseczki, a cebulkę w mała kostkę.  W miseczce mieszamy ze sobą jogurt i majonez, doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz słodką papryką. Całość mieszamy i odstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę. Do dekoracji można użyć świeżej natki pietruszki lub kolendry.

Inne opcje:

Wędlinę zamieniamy na kawałki ananasa z puszki i rodzynki.

Do sałatki dodajemy czerwoną fasolę z puszki i zielony groszek.

Aby lekko podkręcić smak sałatki, paprykę słodką zastępujemy suszoną papryczką chili, a do środka dodajemy kawałki papryki peperoni.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments