Zdrowe chipsy z warzyw: pieczone i smażone

Zdrowe chipsy z warzyw: pieczone i smażone

Jak zrobić zdrowe chipsy z warzyw i owoców? Bardzo prosto! Chipsy z buraka, batata, selera czy pasternaka można przygotować samodzielnie w domu – trzeba się jedynie zaopatrzyć w sól morską oraz dobrej jakości olej słonecznikowy do smażenia.  

Jak zrobić domowe chipsy?

Chipsy mają to do siebie, iż ciężko im się oprzeć – jak się zacznie je jeść, to ledwo znikną w ustach, a ręka znowu sięga po kolejną porcję. Owszem, w sklepach można znaleźć dobrej jakości chipsy, ale to dotyczy się jedynie smaku solonego – taka przekąska powinna składać się z ziemniaków, oleju słonecznikowego/rzepakowego i soli. Z drugiej strony inne smaku, np. zielona cebulka, papryka czy ser, to już mieszanka chemicznych smaków i poprawiaczy smaku. Świetną alternatywą jest przygotowanie własnych warzywnych przekąsek. Potrzebujemy do tego tylko warzyw, soli i oleju! Tyle! Żadnych innych dodatków!

Domowe chipsy warzywne

Domowe chipsy z warzyw można zrobić na trzy sposoby: smażąc w głębokim tłuszczu, piekąc w piekarniku lub też wykorzystując urządzenie do smażenia na parze i kropelce oleju. Tego ostatniego niestety nie mam, dlatego w moich propozycjach znajdziecie jedynie dwa pierwsze rozwiązania.

Nie martwi się, że warzywne chipsy będą tłuste – są smażone krótko i na głębokim, rozgrzanym oleju – tak przygotowywana potrawa jest chrupiąca, ale nie tłusta, bo nie namoknięta tłuszczem. Kluczowe jest utrzymanie wysokiej temperatury – im mniejsza, tym warzywa będą bardziej tłuste i nieprzyjemne w smaku.

Z jakich warzyw można zrobić chipsy?

  • Chipsy z batata
  • Chipsy z selera
  • Chipsy z pasternaka
  • Chipsy z marchewki
  • Chipsy z cukinii
  • Chipsy z buraka

Domowe chipsy warzywne – przepis

Warzywa myjemy, osuszamy i kroimy na cieniutkie plasterki, nawet nieco bardziej cienkie niż moneta pięciogroszowa. Wkładamy je do miski z osoloną wodą i pozastawiamy na około 20 minut. Następnie warzywa należy odcedzić i dobrze wysuszyć – woda bardzo nie lubi się z rozgrzanym olejem, dlatego na tę czynność należy zwrócić szczególną uwagę.

Do wysokiego garnka lejemy olej słonecznikowy i mocno go podgrzewamy. Kolejno wkładamy do środka chipsy z pasternaka i smażymy około 3 minut. Odcedzamy na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem i czekamy, aż olej ponownie się mocno rozgrzeje. Podobnie postępujemy kolejno z selerem i batatami, pozostawiając na sam koniec plasterki buraka (zabarwią olej, dlatego smaży się je na końcu). Chipsy staną się chrupiące dopiero po wystygnięciu.

Chipsy z warzyw pieczone w piekarniku robimy w podobny sposób – po wysuszeniu solanki pieczemy w temperaturze maks. 130 stopni z termoobiegiem przez około 40 minut lub w temperaturze 220 stopni przez ok. 10 minut. Pod koniec lekko uchylamy drzwiczki, aby nadmiar wilgoci uszedł z piekarnika. Chipsy będą chrupiące dopiero po ostudzeniu.

fot: chipsy z batata

Domowe chipsy z warzyw można doprawić nie tylko wspomnianą solą morską, ale również świeżym tymiankiem, drobnym chili (mój faworyt) i mieszanką papryk (słodka, pikantna oraz wędzona), świeżo mielonym pieprzem lub też można je delikatne spryskać oliwą z oliwek.

Takie chrupiące przystawki bardzo dobrze komponują się domowymi pastami, np. z guacamole, hummusem (przepis na blogu), dipem jogurtowym lub też jako dodatek do zup-kremów.

Jak przechowywać chipsy z warzyw?

Domowe warzywne chipsy najlepiej zjeść od razu lub w ciągu 3-4 dni od ich przygotowania. Przekąski przechowujemy w zamkniętej,  metalowej puszce wyłożonej papierem śniadaniowym w ciemnym miejscu.

Z kolei wersje słodkie, np. chipsy z jabłek lub chipsy z bananów, zaliczam już to suszonej wersji przekąsek – nie smażymy ich wszak na oleju. Są równie smaczne i zdrowe, a przepis na nie zdradzę w kolejnym wpisie!

Smacznego i zdrowego chrupania!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.