Domowe lody owocowe bez jajek, mleka i bez użycia maszynki!

Domowe lody owocowe bez jajek, mleka i bez użycia maszynki!

Przepis na domowe lody owocowe bez jajek i nabiału to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają na stanie specjalnej maszynki do robienia lodów, a które chcą się cieszyć przyjemnym, owocowym o orzeźwiającym smakiem mrożonego deseru. Tak naprawdę to wegańskie lody z mrożonych owoców, które są bardzo orzeźwiające i przyjemnie chłodzące w czasie letnich upałów.

Jeśli w przepisie zastąpimy drobny cukier naturalnym słodzikiem , to wówczas otrzymamy domowe lody fit. Należy tylko pamiętać, aby dać więcej owoców, by masa była bardziej gęsta. Rekomenduję również kupowanie owoców sezonowych – do lodów można wykorzystać truskawki, maliny, a także wiśnie, porzeczki, agrest oraz poziomki. Zachęcam też do zabawy smakami: miksowania bananów z kiwi, mango z grejpfrutem, a także borówek z malinami i jagodami. Do przygotowania lodów wystarczy nam jedynie blender (sprawdzi się nawet ten o niewielkiej mocy, 400W-600W).

Domowe lody owocowe truskawka z miętą – przepis

Składniki: 500 gram truskawek, ¼ szklanka bardzo drobnego cukru, 10 gram świeżych listków mięty (najlepiej pieprzowej, ma intensywny i mocny smak) oraz szczypta soli

Wykonanie: Do wysokiego naczynia blendera wkładamy umyte i osuszone truskawki, miętę oraz cukier z odrobiną soli. Dodajemy ok. 70 ml wody (opcjonalnie mleka roślinnego o neutralnym smaku, np. sojowego) i blendujemy całość na gładką masę.

Przecedzamy masę przez sitko, aby usunąć pestki oraz resztki listków mięty. Do foremek wlewamy sorbet do ¾ objętości naczynia i wkładamy do zamrażarki na 4 godziny. Po tym czasie wyjmujemy, wkładamy patyczki drewniane i zamrażamy lody na całą noc.

Domowe lody owocowe o smaku zielonej herbaty – przepis

Składniki: 4 torebki zielonej herbaty dobrej jakości, 70 gram cukru drobnego, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka miodu, 100 gram ulubionych owoców, np. truskawek lub granatów.

Wykonanie: W rondelku zagotowujemy cukier z 500 ml wody, zdejmujemy z gazu i czekamy ok. 7-10 minut. Dodajemy torebki zielonej herbaty i czekamy, aż napar całkowicie ostygnie. Do herbatki dodajemy miód oraz sok cytrynowy.

Na dno foremki układamy pokrojone owoce, które zalewamy herbatą do połowy naczynia. Wstawiamy do zamrażarki na 2 godziny, po czym wyjmujemy i czynność powtarzamy. Lody będą całkowicie zamrożone po około 5-6 godzinach.

W czym zamrozić domowe lody?

Jestem zwolenniczką filozofii no waste, dlatego gorąco zachęcam do wykorzystywania pojemniczków po jogurtach, a także silikonowych foremek na babeczki do mrożenia domowych lodów. Takie sorbety najlepiej jeść od razu po wyjęciu za pomocą łyżeczki lub używając do tego patyczków bambusowych lub drewnianych, które można ponownie wykorzystać.

Jak podawać lody z mrożonych owoców?

Mamy dwa sposoby serwowania lodów: w gotowym, kupnym wafelku (nakładamy je specjalną gałkownicą) lub w pucharkach. W drugim przypadku warto ponieść się wodze fantazji i do deseru podać kawałki świeżych owoców, bakalie oraz bitą śmietankę. Taki pyszny deser z pewnością doceni niejeden łakomczuch!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments