Jak zrobić krem do tortu?

Jak zrobić krem do tortu?

Jak zrobić dobry krem do tortu? Jaki krem wybrać do ciasta? Zdradzę Wam moje ulubione kremy do tortów, którymi uwielbiam częstować swoich gości! Oto przepis na najlepsze kremy do tortów: krem budyniowy, krem maślany, krem czekoladowy oraz krem z mascarpone!

Krem budyniowy/Francuski krem waniliowy

Jak zrobić krem z budyniu? Wbrew pozorom mowa o francuskim kremie waniliowym na bazie mleka, żółtek oraz mąki.  Pół litra mleka zagotowujemy z przekrojoną na pół laską wanilii. W międzyczasie ucieramy do białości 6 żółtek z 10 dag cukru. Dodać 200 ml śmietanki 36%, 40 gram mąki pszennej oraz 50 gram mąki ziemniaczanej. Całość dobrze wymieszać, aby nie było grudek. Masę przelać do garnka z mlekiem i mieszać, aż zgęstnieje. Jeśli krem waniliowy jest za gęsty, to można go delikatnie wymieszać z ubitą śmietanką.

Masa budyniowa z gotowego budyniu to z kolei propozycja dla osób, którym zależy na czasie. Z pół litra mleka odmierzamy pól szklanki mleka i mieszamy w niej dokładnie proszek budyniowy oraz 2 łyżki cukru. Przygotowujemy budyń i czekamy, aż całkowicie ostygnie (wskazówka: po zdjęciu z kuchenki warto od razu na gorącą masę położyć folię spożywcza, dzięki czemu nie zrobi się kożuch na wierzchu). W misie miksera ucieramy na gładko masło (cała kostka!) trzymane uprzednio w temperaturze pokojowej i po łyżce stołowej dodajemy wystudzony budyń. Masa powinna być dobrze napowietrzona, lekka i puszysta.

Krem czekoladowy do tortu

Gorąco polecam krem czekoladowy z mascarpone i nutellą! Tłusty i słodki, niemniej wart każdego kęsu! Do ubitej bitej śmietanki (100 ml) dodajemy 2 opakowania mascarpone (2×250 gram), opakowanie kremu nutella (400 ml) oraz tabliczkę rozpuszczonej w kąpieli wodnej gorzkiej czekolady. Wszystko mieszamy tylko do momentu połączenia się składników i wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby masa stężała. Opcjonalnie można zrezygnować z bitej śmietany, wtedy masa będzie bardziej zwarta. Spróbujcie odrobinę, niebo w gębie!

Masa z serka mascarpone

Jak zrobić masę z serka mascarpone? Ten włoski przysmak robiony z tłustej śmietanki najlepiej jest połączyć z… tłustą śmietanką! Jak ubić śmietanę z mascarpone? Bardzo prosto! Do misy wlewamy mocno schłodzoną śmietankę 36% lub 42%, dodajemy łyżeczkę  miałkiego cukru i ubijamy na najwyższych obrotach. Do gotowej piany dodajemy mascarpone (proporcje: 250 ml śmietanki na 250 gram serka) i mieszamy jedynie do momentu połączenia się składników. Masa ładnie tężeje w lodówce.

Krem maślany – przepis

Zachęcam do zrobienia prawdziwego kremu na bazie żółtek i masła. To już nieco wyższa szkoła jazdy, niemniej warto poćwiczyć, by mieć go opakowanym do perfekcji.  Cztery żółtka ucieramy do białości z cukrem (ok. 20 dag) na parze nad gotującą się wodą. Stopniowo, po łyżce dodajemy utarte wcześniej na puszystą masę masło (40 dag). Na koniec dodajemy kieliszek alkoholu (uwaga! Tu można łatwo zważyć krem!) lub łyżkę kakao (w wersji dal dzieci). Gotowy krem nakładamy na tort i wstawiamy do lodówki. Ze względu na masło należy wyjąć ciasto pół godziny przed podaniem.

Jaki krem do tortu?

Beza: kremy lekkie, budyniowe, bez dodatku śmietany! Polecam sosy owocowe: owoce blendujemy na gładką masę, gotujemy, by pozbyć się nadmiaru wody i lekko zagęszczamy przy użyciu mąki ziemniaczanej.

Biszkopt: kremy maślane, śmietankowe, serowe.

Kruche: kremy maślane, masy kajmakowe, kremy budyniowe.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments