Francuski krem cebulowy z koniakiem to idealna propozycja nie tylko dla jesienny obiad, ale przede wszystkim to świetna przystawka i szybkie, pożywne danie. Od razu zaznaczę, że dodatek alkoholu nadaje zupie przyjemny, wyrazisty smak i niestety, bez wina lub koniaku w połączeniu z dobrym bulionem trudno będzie przyrządzić smaczną zupę cebulową.
Francuski krem cebulowy – danie biedoty?
W sieci można znaleźć mnóstwo informacji o tym, iż oryginalna francuska zupa cebulowa była daniem biedniejszej części społeczeństwa, głównie rolników. Dlaczego? Otóż warzywa i nabiał, w przeciwieństwie do mięsa, były powszechnie dostępne, dlatego nie powinno nikogo dziwić, że z masła, cebuli i sera Francuzi nauczyli się przyrządzać szybkie zupy.
Jednak biorąc pod uwagę dzisiejsze czasy i to, że do dzisiejszego kremu cebulowego trzeba dodać masło, koniak i lepszej jakości ser, to już przepis na cebulowe danie wydaje nie być się tak banalne i wyjątkowo tanie.
Dodatek koniaku zdecydowanie poprawia smak kremu, nadając mu lekko słodkiego posmaku. Z kolei kminek wspomaga trawienie i tak sporej ilości nabiału (masło, sery). Jeśli nie macie w domu alkoholu, to można zastąpić go białym, wytrawnym winem – te dodajemy podczas smażenia cebulki.
Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Moim zdaniem taka forma podania zupy prezentuje się o wiele lepiej niż pływające w tłustych oczkach tłuszczu cebulowe piórka. A skoro o tym mowa – aby cebula nie miała ciężkiego, ostrego smaku, wybierzmy jej łagodne odmiany lub po prostu sięgnijmy po świeżą, wiosenną cebulkę, która jest słodka.
Młoda, słodka cebula to podstawa dania Wybierajmy twarde sery o ostrym smaku Koniak nadaje daniu słodkości i nutę smakowej elegancji
Francuski krem cebulowy – przepis
Składniki dla 3 osób:
- 5 dużych, słodkich cebul,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki masła,
- 600 ml bulionu (może być mrożony rosół),
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- przyprawy: 1/3 łyżeczki tymianku, wędzonej papryki, kminku, pieprz ziołowy, szczypta soli,
- 150 ml koniaku,
- 100 gram sera twardego tartego,
- pęczek świ4eżej natki pietruszki lub kolendry,
- 3 kromki żytniego chleba plus trzy grubo krojone plastry sera żółtego.
Wykonanie francuskiego kremu cebulowego z koniakiem:
Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Czekamy, aż całość się ładnie zeszkli i dodajemy drobno pokrojoną marchewkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Jak warzywa będą miękkie, to okładamy rondelek na bok, blendujemy na gorąco cebulowy krem i z powrotem stawiamy na palnik. Dodajemy przyprawy, koniak oraz starty ser, zagotowujemy całość. W razie potrzeby, jeśli całość jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę (mieszamy odrobinę gorącego wywaru z mąką w szklance, by nie było grudek i dodajemy do zupy).
Francuski krem cebulowy z koniakiem podajemy na ciepło, w towarzystwie odrobiny posiekanej świeżej pietruszki/kolendry, grzanek z żytniego chleba i sera lub też, w nieco szalonej wersji, z ciepłymi nachosami.
Bon appétit!