Francuski krem cebulowy z koniakiem to idealna propozycja nie tylko dla jesienny obiad, ale przede wszystkim to świetna przystawka i szybkie, pożywne danie. Od razu zaznaczę, że dodatek alkoholu nadaje zupie przyjemny, wyrazisty smak i niestety, bez wina lub koniaku w połączeniu z dobrym bulionem trudno będzie przyrządzić smaczną zupę cebulową.
Francuski krem cebulowy – danie biedoty?
W sieci można znaleźć mnóstwo informacji o tym, iż oryginalna francuska zupa cebulowa była daniem biedniejszej części społeczeństwa, głównie rolników. Dlaczego? Otóż warzywa i nabiał, w przeciwieństwie do mięsa, były powszechnie dostępne, dlatego nie powinno nikogo dziwić, że z masła, cebuli i sera Francuzi nauczyli się przyrządzać szybkie zupy.
Jednak biorąc pod uwagę dzisiejsze czasy i to, że do dzisiejszego kremu cebulowego trzeba dodać masło, koniak i lepszej jakości ser, to już przepis na cebulowe danie wydaje nie być się tak banalne i wyjątkowo tanie.
Dodatek koniaku zdecydowanie poprawia smak kremu, nadając mu lekko słodkiego posmaku. Z kolei kminek wspomaga trawienie i tak sporej ilości nabiału (masło, sery). Jeśli nie macie w domu alkoholu, to można zastąpić go białym, wytrawnym winem – te dodajemy podczas smażenia cebulki.
Całość blendujemy na gładki, jednolity krem. Moim zdaniem taka forma podania zupy prezentuje się o wiele lepiej niż pływające w tłustych oczkach tłuszczu cebulowe piórka. A skoro o tym mowa – aby cebula nie miała ciężkiego, ostrego smaku, wybierzmy jej łagodne odmiany lub po prostu sięgnijmy po świeżą, wiosenną cebulkę, która jest słodka.
Francuski krem cebulowy – przepis
Składniki dla 3 osób:
- 5 dużych, słodkich cebul,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 marchewka,
- 4 łyżki masła,
- 600 ml bulionu (może być mrożony rosół),
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej,
- przyprawy: 1/3 łyżeczki tymianku, wędzonej papryki, kminku, pieprz ziołowy, szczypta soli,
- 150 ml koniaku,
- 100 gram sera twardego tartego,
- pęczek świ4eżej natki pietruszki lub kolendry,
- 3 kromki żytniego chleba plus trzy grubo krojone plastry sera żółtego.
Wykonanie francuskiego kremu cebulowego z koniakiem:
Na maśle podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz czosnek. Czekamy, aż całość się ładnie zeszkli i dodajemy drobno pokrojoną marchewkę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Jak warzywa będą miękkie, to okładamy rondelek na bok, blendujemy na gorąco cebulowy krem i z powrotem stawiamy na palnik. Dodajemy przyprawy, koniak oraz starty ser, zagotowujemy całość. W razie potrzeby, jeśli całość jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę (mieszamy odrobinę gorącego wywaru z mąką w szklance, by nie było grudek i dodajemy do zupy).
Francuski krem cebulowy z koniakiem podajemy na ciepło, w towarzystwie odrobiny posiekanej świeżej pietruszki/kolendry, grzanek z żytniego chleba i sera lub też, w nieco szalonej wersji, z ciepłymi nachosami.
Bon appétit!