Kategoria: Kuchnia

Makaron z wędzonym łososiem i śmietaną

Makaron z wędzonym łososiem i śmietaną

Makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym to bardzo smaczne i ekspresowe danie do przygotowania w zaledwie 20 minut! Z uwagi na zawartość śmietanki 30%, z pewnością nie jest to makaron z łososiem fit, niemniej właśnie ten nośnik tłuszczu sprawia, że danie jest niesamowicie aromatyczne […]

Pomarańczowe ciasteczka owsiane z bakaliami

Pomarańczowe ciasteczka owsiane z bakaliami

Od razu ostrzegam – moje pomarańczowe ciasteczka owsiane z bakaliami są tłuściutkie, chrupiące, słodziutkie. Przepis na ciastka owsiane powstał pod wpływem impulsu i wyciągania wszystkiego, co było w szafie. Daleko im do fit przekąski, ale zdecydowanie pasują do porannej kawy lub popołudniowej herbatki! Oczywiście przepis […]

Zapiekanka z bagietki – nasz narodowy specjał!

Zapiekanka z bagietki – nasz narodowy specjał!

Zapiekanki na bagietce, podawane z pieczarkami, szynką, cebulką i dużą ilością startego sera to niewątpliwie nasz narodowy fast food. Wielu osobom takie przysmaki określa mianem zapiekanki PRL, ponieważ jest to typowe polskie danie, które wymyślono w naszym kraju w latach 70. XX wieku. Z czego […]

Indyk curry w sosie ananasowym

Indyk curry w sosie ananasowym

Mój indyk w sosie curry z dodatkiem ananasa okazał się prawdziwym hitem wśród codziennych dań. Słodko-pikantny smak przełamuje świeża kolendra i ryż ugotowany al dente. Potrawę można przygotować na dwa dni, a całość zajmuje nie więcej niż 30 minut (sprzątanie po przygotowaniach się nie liczy!). […]

Jak rozpuścić czekoladę? 3 sprawdzone sposoby!

Jak rozpuścić czekoladę? 3 sprawdzone sposoby!

Nie ma nic lepszego na cieście niż dobra, wyrazista polewa czekoladowa zrobiona z prawdziwej czekolady. Zapomnijcie o wszelkich  gotowych masach lub babcinych polewach z ogromną ilością margaryny! Rozpuszczanie czekolady w domu jest naprawdę proste, wystarczy tylko pamiętać o trzech zasadach: wyborze dobrej jakości produktach, dodaniu […]

Jak przechowywać owoce?

Jak przechowywać owoce?

Prawidłowe przechowywanie owoców pozwala nie tylko na uzyskanie ich najlepszego smaku, ale także sprawi, że owoce nie będą się szybko psuły i nie będziemy ich wyrzucać. Jak zimne powietrze wpływa na dojrzewanie owoców? Jakie owoce można trzymać w lodówce? Które powinny leżakować w temperaturze pokojowej? […]

Muffinki migdałowe – muffinki na Święta Bożego Narodzenia

Muffinki migdałowe – muffinki na Święta Bożego ...

Migdałowe muffinki, wbrew pierwszym skojarzeniom, nie mają w składzie żadnych sztucznych aromatów, które udają zapach tych pysznych orzechów. Babeczki kryją w sobie kawałki migdałów w słupkach lub w formie małej kruszonki. Dzięki aromatycznym, typowo świątecznym przyprawom (cynamon, gałka muszkatołowa i imbir) idealnie sprawdzi się jako […]

Dżem, konfitura, marmolada i powidła – poznaj różnice!

Dżem, konfitura, marmolada i powidła – poznaj r...

Dżem, konfitura, marmolada i powidła – różnice między tymi owocowymi przetworami znacznie się zacierają, odkąd na sklepowych półkach można znaleźć różnego rodzaju ekologiczne, babcine czy też domowe przetwory owocowe. Które z nich mają w składzie najwięcej owoców? Czy konfitura może być niskosłodzona? Lepiej sięgnąć po […]

Kolorowa sałatka z fetą i pietruszką

Kolorowa sałatka z fetą i pietruszką

Oto prosta, kolorowa sałatka z serem feta, pietruszką i papryką, która z pewnością urozmaici zimowe menu! W sumie taką przystawkę można zrobić o dowolnej porze roku, niemniej przygotowana zimą cieszy oko i dostarcza prawdziwej dawki witamin i minerałów, cennych zwłaszcza w czasie zmniejszonej odporności. To […]

Surówka jesienna do obiadu

Surówka jesienna do obiadu

Jaka surówka do obiadu będzie najlepsza w tej porze roku? Co prawda jesień nie obfituje w tak wielki wybór warzyw, jakim możemy cieszyć się wiosną i latem. Dobra surówka jesienna do obiadu bazuje głównie na warzywach korzennych i kapuścianych: marchewce, pietruszce, selerze, porze, a także […]