Truskawkowa lemoniada z miętą to idealna propozycja na letnie upały – do przygotowania w domu w zaledwie kilka minut. Sezon na truskawki rozpoczął się na dobre, dlatego szkoda ich nie wykorzystać do przygotowania domowej lemoniady.
Lemoniada z truskawkami, miętą oraz sokiem z cytryny, mimo stosunkowo sporej zawartości cukru, doskonale orzeźwia w czasie letnich upałów. Najlepiej smakuje około godziny po przygotowaniu, kiedy napój „przejdzie” zapachem ogrodowej mięty. Obowiązkowo serwować z kostkami lodu!
Truskawkowa lemoniada z miętą – przepis
Składniki:
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka cukru
- 500 ml truskawkowego puree
- 6 cytryn
- 800 ml wody gazowanej
- Kostki lodu
- Listki mięty
Wykonanie:
Szklankę cukru mieszamy w szklance wody. Robimy truskawkowe purée – owoce blendujemy na gładką masę bez cukru i następnie mieszamy je z wodą i cukrem. Wyciskamy sok z 6 cytryn i mieszamy z 800 ml wody. Następnie mieszamy oba płyny. Podajemy w wysokich szklankach z kostkami lodu, plasterkami truskawek dla ozdoby oraz opcjonalnie z dodatkiem kilka świeżych listków mięty.
Truskawkowa lemoniada z miętą w wersji light
Cukier zastępujemy stewią lub innym naturalnym słodzikiem.