Kategoria: Przepisy

Ciastka jaglane bez glutenu i bez laktozy

Ciastka jaglane bez glutenu i bez laktozy

Kruche ciastka bezglutenowe, bez dodatku laktozy i cukru, to moje ostatnie kulinarne odkrycie. Nie ukrywam, iż bardzo sceptycznie do nich podchodziłam, niemniej okazały się równie smaczne jak zwykłe miodowo-kokosowe ciasteczka. A ich największą zaletą jest to, że można się nimi śmiało częstować, bo są zdrowe! […]

Kurczak z woka dla początkujących

Kurczak z woka dla początkujących

Pojawienie się nowego woka na kuchni stało się inspiracją do rozpoczęcia przygody z kuchnią azjatycką. Na pierwsze danie chciałam zrobić coś łatwego i prostego do przygotowania, bez konieczności posiadania wielu dziwnych, trudnych do zdobycia składników. I w ten oto sposób padło na kurczaka z woka. […]

Babeczki z mąki kukurydzianej z jabłkami

Babeczki z mąki kukurydzianej z jabłkami

Moje muffiny bezglutenowe kukurydziane powstały przypadkiem. Jabłka zaczęły się starzeć (skórka była całkowicie zmarszczona), a w szafce stała mąka kukurydziana z kończącym się terminem ważności. Wygrzebałam dodatkowo rodzynki, trochę przypraw i w ten sposób wyczarowałam szybkie jesienne babeczki.   Babeczki bezglutenowe z mąki kukurydzianej – […]

Herbata z whiskey – rozgrzewający napój na przeziębienie

Herbata z whiskey – rozgrzewający napój na prze...

Herbata z whiskey smakuje lepiej niż z dodatkiem wódki, ze względu na delikatniejszy i mniej ostry smak. Herbata z alkoholem kojarzy się też z napojem z dodatkiem rumu – to jeden z najbardziej klasycznych przepisów na rozgrzewający, jesienny napój. Smakuje lepiej niż nasza polska herbata […]

Francuski krem cebulowy z koniakiem

Francuski krem cebulowy z koniakiem

Francuski krem cebulowy z koniakiem to idealna propozycja nie tylko dla jesienny obiad, ale przede wszystkim to świetna przystawka i szybkie, pożywne danie. Od razu zaznaczę, że dodatek alkoholu nadaje zupie przyjemny, wyrazisty smak i niestety, bez wina lub koniaku w połączeniu z dobrym bulionem […]

Ciasto rabarbarowe z bezą

Ciasto rabarbarowe z bezą

Ciasto rabarbarowe z bezą, którego kwaśny smak przełamują prażone jabłka – czy wyobrażacie sobie lepszy, wiosenny deser? Oto moja wyjątkowa szarlotka z rabarbarem! Szukasz przepisu na wiosenno-letni deser z owocami w roli głównej?  Ciasto z rabarbarem i pianką, które kryje w sobie dodatek słodkim jabłuszek. […]

Krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków – przepis

Krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków...

Zupa krem z zielonych szparagów i młodych ziemniaków to pomysł na szybkie i lekkie danie w upalne dni. Jest lekkostrawne i jednocześnie sycące dzięki świeżemu pieczywu. Zupa krem z zielonych szparagów z grzankami lub podana z bagietką czosnkową to świetny pomysł na przystawkę podczas uroczystego […]

Makaron z wędzonym łososiem i śmietaną

Makaron z wędzonym łososiem i śmietaną

Makaron z łososiem wędzonym w sosie śmietanowym to bardzo smaczne i ekspresowe danie do przygotowania w zaledwie 20 minut! Z uwagi na zawartość śmietanki 30%, z pewnością nie jest to makaron z łososiem fit, niemniej właśnie ten nośnik tłuszczu sprawia, że danie jest niesamowicie aromatyczne […]

Pomarańczowe ciasteczka owsiane z bakaliami

Pomarańczowe ciasteczka owsiane z bakaliami

Od razu ostrzegam – moje pomarańczowe ciasteczka owsiane z bakaliami są tłuściutkie, chrupiące, słodziutkie. Przepis na ciastka owsiane powstał pod wpływem impulsu i wyciągania wszystkiego, co było w szafie. Daleko im do fit przekąski, ale zdecydowanie pasują do porannej kawy lub popołudniowej herbatki! Oczywiście przepis […]

Zapiekanka z bagietki – nasz narodowy specjał!

Zapiekanka z bagietki – nasz narodowy specjał!

Zapiekanki na bagietce, podawane z pieczarkami, szynką, cebulką i dużą ilością startego sera to niewątpliwie nasz narodowy fast food. Wielu osobom takie przysmaki określa mianem zapiekanki PRL, ponieważ jest to typowe polskie danie, które wymyślono w naszym kraju w latach 70. XX wieku. Z czego […]