Przepis na chleb czekoladowy z automatu

Przepis na chleb czekoladowy z automatu

Chleb czekoladowy z automatu to idealne połączenie słodyczy i delikatności, które zadowoli każdego miłośnika wypieków. Wyobraź sobie zapach czekolady unoszący się w kuchni i pierwszy kęs puszystego, lekko wilgotnego pieczywa o kakaowym smaku.

Automat do chleba to prawdziwe ułatwienie w kuchni, a przepis na chleb czekoladowy wykorzystuje jego pełny potencjał. Wystarczy kilka podstawowych składników, takich jak mąka, kakao, cukier, drożdże i mleko, a resztę pracy wykona urządzenie. W zależności od preferencji, do ciasta można dodać kawałki gorzkiej lub mlecznej czekolady, które po upieczeniu nadadzą wyjątkowej konsystencji. Gotowy chleb świetnie sprawdzi się zarówno jako deser, jak i nietypowy dodatek do porannej kawy. Spróbuj, a przekonasz się, jak prosty i smaczny może być domowy wypiek w wersji czekoladowej!

Chleb czekoladowy – przepis

Składniki na chleb czekoladowy z automatu:

  • 600 gram mąki pszennej 450 lub 500,
  • 10 łyżek czubatych Nesquika,
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7 gram,
  • 400 ml mleka,
  • 200 gram serka homogenizowanego waniliowego.

Do formy chlebowej wlewamy ciepłe mleko i kolejno dodajemy serek homogenizowany i następnie suche składniki: mąkę, kakao z cukrem (Nesquick lub inny słodki proszek) oraz opakowanie suchych drożdży. Bardzo ważne jest, aby pilnować tej kolejności, inaczej automat do pieczenia chleba nie będzie w stanie dobrze wymieszać zawartości. Czyli najpierw mokre, a potem suche.

Automat do pieczenia chleba ustawiamy w opcji wypieków słodkich oraz ze średnim stopniem wypieczenia skórki. I tyle! Resztę pozostawiamy maszynie, która wykona za nas całą pracę. Gotowy chleb czekoladowy z automatu wyjmujemy od razu po upieczeniu, bo potem będą problemy z wyciągnięciem z haczyków.

Oczywiście można ten przepis podkręcić: dodać 200 gram pokrojonej w drobne kawałki czekolady mlecznej i deserowej lub też dać takie małe czekoladowe dropsy/kropelki. Zamiast proszku czekoladowego można dać kakao i cukier – wtedy wypiek będzie miał bardziej intensywny smak.

Z czym jeść czekoladowy chleb?

Czekoladowy chleb wygląda imponująco i przyciąga wzrok swym kolorem, ale to nadal chleb! Nie jest słodki (bardzo lekko wyczuwalny jest słodki smak, bardziej czuć aromat kakao), jest za to bardzo miękki i puszysty. Dobrze współgra jedynie ze słodkimi smakami, czyli miodem, z masłem orzechowym, serem białym czy też serkami kremowymi śmietankowymi. Na pewno to ciekawe urozmaicenie śniadań lub kolacji. Myślę, że dzieciakom też się spodoba taki brązowy chlebek. Zawsze to miła odmiana od sklepowego pieczywa.

Dla odważnych – połączenie z dojrzewającym serem, jak camembert czy brie, może być nietypowe, ale zaskakująco smaczne. Słodko-wytrawne smaki często się uzupełniają.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments