Przedstawiam kolejny przepis na pyszną i bardzo orzeźwiającą sałatkę Tabbouleh na lato. Libańska sałatka ma wiele odmian i proporcji, jednak zawsze w podstawie znajdzie się kasza, pietruszka i mięta, które w połączeniu z sokiem cytrynowym tworzą idealną kompozycję na upalne dni.
Doskonale sprawdza się nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięsa z grilla i wieczorna przekąska przed telewizorem. Nie tuczy, syci i bardzo delikatnie chłodzi organizm, ale przede wszystkim po jej zjedzeniu nie czuć nieprzyjemnej ciężkości i wyrzutów sumienia, że niby sałatka, ale sos z majonezem czy tłustą fetę się zjadło. Danie idealne dla wegetarian, a nawet i wegan!
Tabbouleh
Początkowo Tabbouleh wydawała mi się zbyt banalna i przede wszystkim nie do najedzenia. Nie wiem jak u Was, ale mam problem w najedzeniu się klasycznymi sałatkami na bazie samym warzyw i delikatnych sosów. Zjem i po godzince jestem znowu głodna. Nie ukrywam, że podchodziłam bardzo sceptycznie do tego przepisu. Pierwszy raz próbowałam Tabbouleh podczas warsztatów kuchni izraelskiej i byłam bardzo zaskoczona, jak orzeźwiające i przyjemne jest to danie. Tego samego dnia odtworzyłam kropka w kropkę przepis i od tej pory w okresie letnim gości ona na moim stole.
Co prawda Wikipedia podaje nieco inny przepis na Tabbouleh: są tam ogórki, czerwona papryka, kolendra, a także orzeszki piniowe. Kaszę bulgur można teoretycznie zamienić na kuskus, ale to już nie to samo, a ogórki oddają za dużo wody, więc z nich też zrezygnowałam.
Przepis na Tabbouleh podaję za prowadzącym warsztaty kuchni bliskowschodniej prawdziwym Izraelczykiem z krwi i kości – w Izraelu je się dokładnie taką odmianę Tabbouleh.
Tabbouleh – przepis
Składniki Tabbouleh na 4 średnie porcje:
- 1 szklanka wrzątku (250ml)
- 90gram kaszy bulgur
- 1 duży pęczek pietruszki
- 1 duży pęczek mięty
- ½ szklanki czerwonej cebuli
- 2 szklanki pomidorków cherry
- 1 duża cytryna
- 3 łyzki oliwy z oliwek
- sól himalajska i pieprz
Wykonanie Tabbouleh:
- Kaszę bulgur wsypać do miski i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut.
- W międzyczasie pokroić drobno pietruszkę, miętę i cebulę. Dodać do przestudzonej kaszy i wymieszać.
- Pomidorki przekroić na pół, usunąć z nich miąższ i nadmiar soku, dodać do reszty składników.
- Kaszę polać sokiem z całej cytryny, dodać sól i pieprz. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, aby smaki się przegryzły.