Sałatka Tabbouleh – przepis

Sałatka Tabbouleh – przepis

Przedstawiam kolejny przepis na pyszną i bardzo orzeźwiającą sałatkę Tabbouleh na lato. Libańska sałatka ma wiele odmian i proporcji, jednak zawsze w podstawie znajdzie się kasza, pietruszka i mięta, które w połączeniu z sokiem cytrynowym tworzą idealną kompozycję na upalne dni.

Doskonale sprawdza się nie tylko jako samodzielne danie, ale także jako dodatek do mięsa z grilla i wieczorna przekąska  przed telewizorem. Nie tuczy, syci i bardzo delikatnie chłodzi organizm, ale przede wszystkim po jej zjedzeniu nie czuć nieprzyjemnej ciężkości i wyrzutów sumienia, że niby sałatka, ale sos z majonezem czy tłustą fetę się zjadło. Danie idealne dla wegetarian, a nawet i wegan!

Tabbouleh

Początkowo Tabbouleh wydawała mi się zbyt banalna i przede wszystkim nie do najedzenia. Nie wiem jak u Was, ale mam problem w najedzeniu się klasycznymi sałatkami na bazie samym warzyw i delikatnych sosów. Zjem i po godzince jestem znowu głodna. Nie ukrywam, że podchodziłam bardzo sceptycznie do tego przepisu. Pierwszy raz próbowałam Tabbouleh podczas warsztatów kuchni izraelskiej i byłam bardzo zaskoczona, jak orzeźwiające i przyjemne jest to danie. Tego samego dnia odtworzyłam kropka w kropkę przepis i od tej pory w okresie letnim gości ona na moim stole.

Co prawda Wikipedia podaje nieco inny przepis na Tabbouleh: są tam ogórki, czerwona papryka, kolendra, a także orzeszki piniowe. Kaszę bulgur można teoretycznie zamienić na kuskus, ale to już nie to samo, a ogórki oddają za dużo wody, więc z nich też zrezygnowałam.

Przepis na Tabbouleh podaję za prowadzącym warsztaty kuchni bliskowschodniej  prawdziwym Izraelczykiem z krwi i kości – w Izraelu je się dokładnie taką odmianę Tabbouleh.

Tabbouleh – przepis

Składniki na sałatkę

Składniki Tabbouleh na 4 średnie porcje:

  • 1 szklanka wrzątku (250ml)
  • 90gram kaszy bulgur
  • 1 duży pęczek pietruszki
  • 1 duży pęczek mięty
  • ½ szklanki czerwonej cebuli
  • 2 szklanki pomidorków cherry
  • 1 duża cytryna
  • 3 łyzki oliwy z oliwek
  • sól himalajska i pieprz

Wykonanie Tabbouleh:

  1. Kaszę bulgur wsypać do miski i zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić na 30 minut.
  2. W międzyczasie pokroić drobno pietruszkę, miętę i cebulę. Dodać do przestudzonej kaszy i wymieszać.
  3. Pomidorki przekroić na pół, usunąć z nich miąższ i nadmiar soku, dodać do reszty składników.
  4. Kaszę polać sokiem z całej cytryny, dodać sól i pieprz. Odstawić do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny, aby smaki się przegryzły.


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments