Beza Pavlova – przepis na najsłodszy deser świata

Beza Pavlova – przepis na najsłodszy deser świata

Beza Pavlova, ku mojemu zaskoczeniu, to ulubiony deser mojego ukochanego męża. Pavlova jest bardzo słodka, bazuje na białkach i cukrze, nie wspominając o słodkich masach. I właśnie taki bezowy torcik, potężnie podnoszący poziom cukru we krwi, uwielbia mój mężczyzna. Sama potrafię zjeść niewielki kawałek, a on… spokojnie ¼ tortownicy na raz. Bardzo się z tego powodu cieszę, bo to jeden z nielicznych deserów, o które mnie prosi, bym przygotowała na weekend.

Pavlova – przepis na bezę

Składniki: 6 białek z dużych jajek, 250 gram bardzo drobnego cukru, szczypta soli, 1 łyżeczka soku z cytryny, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i zacząć ubijać pianę. Używam do tego robota planetarnego. Jak tylko pianka będzie duża, stopniowo, po łyżce, należy dodać miałki cukier, a na sam koniec sok z cytryny. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i ręcznie wymieszać z pianką.

Dno tortownicy (średnica 21cm) należy wyłożyć papierem śniadaniowym, ścianek nie trzeba niczym natłuszczać. Bezę wstawiamy do rozgrzanego do 130 stopni piekarnika i piec przez ok. 5 minut. Następnie temperaturę zmniejszamy do 90-110 stopni i pieczemy naprawdę długo, nawet powyżej 2 godzin.

Należy uważać, aby beza się nie przypaliła – jeśli wierzch zbyt szybko brązowieje, to należy przykryć ją papierem śniadaniowym. Po przynajmniej 120-130 minutach należy wyłączyć piekarnik i bezę pozostawić nadal w cieple. Powinna być bardzo chrupka z zewnątrz i piankowa (lepiąca) w środku.

Beze można tez podzielić na 4 mniejsze  mini-torciki, są bardziej efektowne przy podawaniu gościom. Po prostu jedną masę piankową dzielimy na cztery mniejsze, skracając czas pieczenia o ok. 10-15 minut.

Musy/kremy do bezy

Wszystkie moje masy do Pavlovej ciężko zaliczyć do tych zdrowych – bazują na serku mascarpone, bitej śmietance i ew. owocach. Podaję przepis na krem do deseru: jeden delikatnie słodki, a drugą nieco egzotyczną, z likierem kokosowym.

Masa różana: 500ml śmietanki 36% ubijamy na śmietankę, dodajemy 250 gram serka mascarpone i 3 łyżeczki wody różanej, mieszamy wyłącznie do momentu połączenia się masy. Można dodać odrobinę barwnika czerwonego, aby uzyskać piękny, różowy kolor. Mi się niestety nie udałe takiego znaleźć.

Masa kokosowa: 500ml śmietanki 36% ubijamy na śmietankę, dodajemy 250 gram serka mascarpone i 3-4 łyzki likieru kokosowego Malibu. Mieszamy wyłącznie do momentu połączenia się masy. Miłośnicy egzotycznych smaków mogą użyć dodatkowo 5-6 łyżek wiórek.

Aby przełamać smak Pavlovej, można użyć musów z owoców: nadają się do tego zarówno kwaśne owoce leśne (porzeczki, jeżyny, maliny), jak  i egzotyczne mango. W obu przypadkach chcemy uzyskać mus do Pavlovej: ¾ szklanki blendowanych owoców należy zagotować z odrobiną wody. Do gotującej się masy dodajemy 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej i gotujemy do zagęszczenia się musu.

Serwowanie deseru: na cała beze wykładamy krem śmietankowy, a górę dekorujemy musem owocowym. Tort Pavlova kroimy nożem do pieczywa (beza jest bardzo krucha!).

Oto moje bezy w wersji mini torcików:



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments