Gęsty krem z pieczonej dyni na ostro

Gęsty krem z pieczonej dyni na ostro

Otwieram sezon na pyszne jesienne przepisy na dania i desery na bazie dyni i jabłek! Dzisiaj poleca się lekkostrawny, ale bardzo przyjemny w smaku i niskokaloryczny gęsty krem z pieczonej dyni w ostrej odsłonie. Bez ziemniaków, za to bogatą w aromatyczne i rozgrzewające przyprawy. Idealna propozycja na szybką przekąskę do pracy lub lekki podwieczorek.

Dotychczas moja zupa z dyni była wersją gotowaną, jednak za namową koleżanki z pracy postanowiłam przygotować gęsty krem z pieczonej dyni, a dodatkowo doprawić ją świeżo startym imbirem, suszoną papryką oraz kurkumą. Opiekanie warzyw w piekarniku daje zupełnie inny smak niż ich gotowana wersja. Kluczem do przygotowania kremu jest dobór przypraw – moja niestandardowa mieszanka znakomicie podkresla słodki smak dyni i nadaje jej wyrazistego posmaku.

Polecam dynię Hokkaido, jest mniejsza niż jej klasyczne wersje, ma słodki, lekko orzechowy posmak i przyjemną, intensywną barwę. Co ciekawe, zaledwie 100 gram tego gatunku dyni pokrywa w 100% nasze zapotrzebowanie na witaminę A. Dodatkowo jest nisko kaloryczna – to zaledwie 35kcal na 100 gram surowego warzywa.

Zupa-krem z dyni z imbirem to moim zdaniem idealna przystawka na jesienne chłody. Można ją jeść samodzielnie (jest naprawdę bardzo gęsta!) lub tez dodać do niej ugotowany ryż, groszek ptysiowy, soczewicę lub komosę ryżową. Danie ozdobić można kilkoma listkami świeżej natki pietruszki.

Gęsty krem z pieczonej dyni na ostro – przepis

Dynia

Składniki:

  • 1 mała dynia Hokkaido (jak ta zdjęciu wyżej)
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 czerwone papryki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 mały seler
  • 3 cm świeżego imbiru
  • 1 litr wody
  • po ½ łyżeczki: papryki słodkiej, papryki chili, kurkumy, curry, imbiru suszonego, gałki muszkatołowej oraz szczypta kolorowego pieprzu.

Przygotowanie kremu z dyni

Wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą woda, w razie potrzeby obieramy ze skórki marchewkę i pietruszkę. Jeśli dynia ma jakieś nierówności na skórce, to można pozbyć się ich szorując  druciakiem. Osuszamy je za pomocą ręcznika kuchennego.

Dynię kroimy na dość spore kawałki, wielkości dłoni, pozostawiając skórkę  i usuwając jedynie nasienie z ziarnkami. Z papryki usuwamy gniado nasienne i przekrajamy na pół, podobnie jak pozostałe warzywa. Czosnek obieramy z otoczki i kroimy na pół.

Warzywa układamy na blaszce wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy przez ok. 50-60 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Nie ma potrzeby używania oliwy z oliwek do pieczenia, warzywa bardzo dobrze sobie radzą z wysoka temperaturą.

Zagotowujemy wodę, dodając do smaku ziele angielskie i listek laurowy. Wrzucamy do niej warzywa, chwilkę gotujemy (2-3minutki) i następnie zdejmujemy z ognia.

Całość blendujemy na średnich obrotach. Dodajemy przyprawy, dobrze mieszamy i jeszcze chwilkę stawiamy na ogień, gotując minutkę.

Wskazówki w przygotowywaniu kremu z dyni

Do zupy można dodać 100 gram serka topionego, aby złagodzić jej ostry smak.

Krem z dyni doskonałe łączy się z mlekiem kokosowym (puszka 400ml), które dodajemy podczas blendowania (wersja wegańska)

Do kremu można dodać także cukinię, którą wcześniej podpiekamy z pozostałymi warzywami.



guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Ania
Ania
4 lat temu

Bardzo fajny przepis! Aż się nie mogę doczekać kiedy dostanę blender (do odbioru po 10 września). 🙂