Sos śmietanowo-porowy do ryby – przepis

Sos śmietanowo-porowy do ryby – przepis

Ostatnio udało mi się przygotować świetną pieczoną rybę, ale zabrakło mi do niej wyrazistego dodatku. Sos śmietanowo-porowy do ryby to idealny dodatek także do brokułów, które bardzo często podaję do tego lekkiego i pożywnego obiadu.

Jedną z moich ulubionych ryb jest pstrąg tęczowy – kupuję świeże tusze w sklepie i piekę w całości w piekarniku, dodając do środka jedynie pieprz cytrynowy, sól ziołową oraz po całym plasterku cytryny. Jaką rybę wkładam do woreczka i piekę w temperaturę 180 stopni przez około kwadransa.

Przy wykonywaniu tego naprawdę prostego sosu porowego do ryby należy tylko pamiętać, aby nie dodawać zielonej części pora, ponieważ dość długo się dusi. Wykorzystujemy jedynie biała część warzywa. Śmietankę można zastąpić chudszą wersją 12%, jednak zachęcam do opcji 18% – ryba jest stosunkowo chuda, dlatego odrobina mlecznego nabiału nikomu nie zaszkodzi.

Sos śmietanowo-porowy do ryby – przepis

Składniki dla 2 osób:

  • 2 średniej wielkości pory
  • Śmietanka 18% – małe opakowanie
  • Sól i świeżo zmielony pieprz
  • 1 duża łyżka masła
  • 1 żółtko
  • Przyprawy: imbir, zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

Por kroimy w małe pół krążki ipodsmażamy na maśle, doprawiając pieprzem i solą. Gdy warzywo nieco zmięknie,to dodaję żółtko wymieszane ze śmietanką i przyprawami. Sos duszę do momentu,aż pory będą miękkie. Jeśli sos nie chce zgęstnieć, to dodajemy jeszcze jednożółtko z odrobiną śmietanki.

Sos śmietanowo-porowy podajemy z całą tuszką pieczonej ryby oraz kawałkami brokułów.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.