Oto przepis na najlepsze ciasto herbaciane: aromatyczne, wilgotne i przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu! Czasem można spotkać się z nazwa gruzińskiego lub indyjskiego ciasta herbacianego. Właśnie z tamtych rejonów pochodzi główny składnik ciasta, czyli herbata. W Indiach podają go z dodatkiem owocowych sosów, np. z mango lub pomarańczy. To prosty i dobry placek, który można jeść zarówno sam, z dodatkiem dżemów, jak i innych kremów.
Najważniejszy składnik ciasta herbacianego
To oczywiście herbata! W tym względzie nie warto oszczędzać na herbacie i wybrać dobrej jakości herbaciany susz. To właśnie od niego zależeć będzie smak babki. Polecam czarną Earl Grey, wiśniową, migdałową z cynamonem lub też Irish Cream. Ciasto z bakaliami na herbacie musi mieć wyraźny smak i wyczuwalny aromat, dlatego wybieramy susze aromatyzowane.
Jak zrobić napar z herbaty?
Łyżeczkę herbaty (4 gramy) parzymy przez 2-3 minut w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Nigdy nie zalewamy herbaty wrzątkiem, ponieważ to niszczy listki i zawarty w nich aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minut po zagotowaniu wody.
Przepis na ciasto herbaciane
Składniki:
- 600 gram mąki pszennej
- 6 łyżek dżemu wiśniowego (użyłam dżemu wiśniowego z kardamonem)
- 5 dużych jajka
- 4 duże łyżki miodu pszczelego
- 300 ml intensywnego naparu z herbaty (np. earl grey)
- łyżeczka zmielonych na proszek liści herbaty
- 6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju roślinnego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Przyprawy: po 1 i ½ łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej;
- Bakalie: po 2 łyżki siekanych orzechów laskowych, daktyli, rodzynek, żurawiny.
Wykonanie:
Wszystkie składniki dzielimy na mokre i suche. Produkty sypie mieszamy razem, łącząc z przesianą przez sitko mąką. W drugiej misce mieszamy składniki mokre i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy wszystko razem.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.
Ciasto herbaciane można jeść samodzielnie (idealnie pasuje do herbaty!), jaki stanowić podstawę do tortów z kremami.
Ciasto herbaciane bez cukru
Jak widać, moja powyższa propozycja na ciasto z herbaty nie zawiera w sobie cukru. Zauważcie, że zastępuje go równie słodki miód, zaś spora ilość bakalii jest słodka i też daje przyjemny smak. Smacznego!