Przepis na najlepsze ciasto herbaciane z miodem

Przepis na najlepsze ciasto herbaciane z miodem

Oto przepis na najlepsze ciasto herbaciane: aromatyczne, wilgotne i przede wszystkim bardzo szybkie w przygotowaniu! Czasem można spotkać się z nazwa gruzińskiego lub indyjskiego ciasta herbacianego. Właśnie z tamtych rejonów pochodzi główny składnik ciasta, czyli herbata. W Indiach podają go z dodatkiem owocowych sosów, np. z mango lub pomarańczy. To prosty i dobry placek, który można jeść zarówno sam, z dodatkiem dżemów, jak i innych kremów.

Najważniejszy składnik ciasta herbacianego

To oczywiście herbata! W tym względzie nie warto oszczędzać na herbacie i wybrać dobrej jakości herbaciany susz. To właśnie od niego zależeć będzie smak babki. Polecam czarną Earl Grey, wiśniową, migdałową z cynamonem lub też Irish Cream. Ciasto z bakaliami na herbacie musi mieć wyraźny smak i wyczuwalny aromat, dlatego wybieramy susze aromatyzowane.

Jak zrobić napar z herbaty?

Łyżeczkę herbaty (4 gramy)  parzymy przez 2-3 minut w temperaturze 95 stopni Celsjusza. Nigdy nie zalewamy herbaty wrzątkiem, ponieważ to niszczy listki i zawarty w nich aromat. Najlepiej odczekać 2-3 minut po zagotowaniu wody.

Przepis na ciasto herbaciane

Składniki:

  • 600 gram mąki pszennej
  • 6 łyżek dżemu wiśniowego (użyłam dżemu wiśniowego z kardamonem)
  • 5 dużych jajka
  • 4 duże łyżki miodu pszczelego
  • 300 ml intensywnego naparu z herbaty (np. earl grey)
  • łyżeczka zmielonych na proszek liści herbaty
  • 6 łyżek oliwy z oliwek lub dobrej jakości oleju roślinnego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Przyprawy: po 1 i ½ łyżeczki cynamonu, imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej;
  • Bakalie: po 2 łyżki siekanych orzechów laskowych, daktyli, rodzynek, żurawiny.

Wykonanie:

Wszystkie składniki dzielimy na mokre i suche. Produkty sypie mieszamy razem, łącząc z przesianą przez sitko mąką. W drugiej misce mieszamy składniki mokre i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy wszystko razem.

Przelewamy do formy wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut.

Ciasto herbaciane można jeść samodzielnie (idealnie pasuje do herbaty!), jaki stanowić podstawę do tortów z kremami.

Ciasto herbaciane bez cukru

Jak widać, moja powyższa propozycja na ciasto z herbaty nie zawiera w sobie cukru. Zauważcie, że zastępuje go równie słodki miód, zaś spora ilość bakalii jest słodka i też daje przyjemny smak. Smacznego!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments