Przepis na puszyste pancakes z maślanką, najlepsze po tej stronie Wisły!

Przepis na puszyste pancakes z maślanką, najlepsze po tej stronie Wisły!

Oto przepis na amerykańskie pancakes, puszyste, na bazie maślanki, najlepsze po tej stronie Wisły! Są lekkie, puszyste i bardzo delikatne w smaku, niemal jak małe biszkopciki! Zabrakło mi foremki, aby miały idealny, okrągły kształt, jednak to chyba najmniejszy problem. Porcję dla dwóch osób można przygotować w zaledwie 20 minut! Wystarczy kuchenna rózga, aby wymieszać wszystkie składniki, dobrze rozgrzana patelnia i można zacząć przygotowanie do smażenia pięknych, amerykańskich placuszków!

Puszyste pancakes na maślance – przepis na amerykańskie placuszki

Przepis dla 4 osób na słynne amerykańskie placuszki. Dlaczego wykorzystałam maślankę? Nadaje ona więcej gęstości ciastu, poza tym dodaje lekko maślanego posmaku, dzięki czemu gotowe danie przypomina w smaku ciepły biszkopcik, a nie nasz polski naleśnik. Można ją ewentualnie zastąpić jogurtem greckim, śmietanka 30% się do tego nie nadaje.

>>Przepis na delikatne, francuskie naleśniki crepes<<

Pancakes jeszcze przed podaniem z owocami i bitą śmietanką 🙂

Składniki: 300 ml maślanki, 2 duże jajka, 250 gram mąki pszennej 450, 50 gram cukru pudru, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej, 60 gram roztopionego masła, 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Wykonanie: w miseczce ubić jajka, dodać maślankę, cukier puder oraz rozpuszczone masło. Stopniowo dodać przesianą mąkę z sodą oczyszczoną i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek.

Na rozgrzanej, telfonowej patelni (lub innej z nieprzywierającą powłoką) nakładać po łyżce ciasta i smażyć na wolnym ogniu (smażyłam swoje placuszki na płycie indukcyjnej na mocy 5 w 10-stopniowej skali). Uwaga przy obracaniu! Ciasto jest lekko płynne i może się rozlać na patelni, dlatego trzeba sobie pomóc dodatkowo łyżką. Smażymy je do momentu, aż nabiorą złotego koloru i zdejmujemy z patelni.

Z czym jeść pancakes?

Amerykańskie placuszki można jeść zarówno z dżemem, kremem typu nutella, z bitą śmietaną, cukrem-pudrem, a także z konfiturami i świeżymi owocami. Mi najlepiej smakują z płynnym miodem lub syropem klonowym.

P.S. Placuszki należy podawać od razu po przygotowaniu. Po kilku godzinach opadają, niemniej nadal wybornie smakują!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments