Elastyczne ciasto na pierogi ruskie

Elastyczne ciasto na pierogi ruskie

Pierogi z serem i ziemniakami, czyli pierogi ruskie, to prawdopodobnie jedna z najlepszych odsłon tego polskiego dania.Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na elastyczne ciasto na pierogi ruskie oraz przepisem na domowy farsz z sera i gotowanych ziemniaków.

Elastyczne, delikatne ciasto na pierogi ruskie- przepis

Składniki: 2 szklanki mąki plus mąka do podsypywania, ½ szklanki zimnego mleka, 1/3 szklanka wrzątku, szczypta soli, 1 opakowanie suchych drożdży, 1 całe jajko, oliwa z oliwek (ok. 10-15 ml).

Wykonanie: mąkę przesiewamy, dodajemy do niej jajko, sól, suche drożdże, mleko i wrzątek. Mieszamy, ciasto będzie bardzo klejące, dlatego w tym momencie dodajemy oliwę z oliwek i tyle mąki, aby masa stała się elastyczna i nie przywierała do dłoni. Odstawiamy na chwilę, by ciasto odpoczęło. Wałkujemy, rwąc niewielkie kawałki, do grubości 2-3 mm. Wykrajamy kółka (używam do tego zwykłej szklanki) i delikatne rozciągamy. Ciasto jest miękkie i naprawdę elastyczne w pracy.

Oczywiście można zrobić pierogi bez jajka – wówczas trzeba dać odrobinę więcej mleka i wody. Takie ciasto na pierogi bez jajka i z olejem można mrozić i wykorzystać na kolejny raz lub też przygotować z niego makaronowe kluski. Jaka mąka na pierogi jest najlepsza? Polecam zwykłą mąkę pszenną typu 650, ma sporo glutenu, który nadaje ciastu elastyczność.  

Domowy farsz na pierogi ruskie

Składniki: 1 duża cebula biała, 40 dag surowych, obranych ziemniaków, 50 dag dobrego, białego sera, ½ łyżeczki cukru, biały pieprz, sól.

Przygotowanie: ziemniaki kroimy w grubą kostkę i gotujemy do miękkości. W międzyczasie kroimy w drobną kostkę cebulkę,. Dodajemy pół łyżeczki cukru i smażymy aż będzie brązowo-rumiana. Ziemniaki odcedzamy i od razu ubijamy za pomocą tłuczka. Czekamy, aż ostygną (gorące wchłoną ser i jego smak), dodajemy do nich cebulę, biały ser sól oraz pieprz białego (tego ostatniego nie żałujemy!). Wszystko ubijamy do momentu, aż masa dobrze się połączy. Opcjonalnie można dodać pokrojoną natkę pietruszki.

Dobrze przygotowany farsz do pierogów ruskich można wykorzystać też do innych dań, np. naleśników. Oczywiście to wersja wegetariańska – do farszu można dodać pokrojony i podsmażony boczek – wówczas otrzymamy popularny farsz do pierogów chłopskich.

Jak długo gotować pierogi ruskie? Ich się nie gotuje! Do wrzątku wkładamy kilka sztuk pierogów i gotując na wolnym ogniu czekamy, aż wypłyną. Odcedzamy je za pomocą łyżki z dziurkami i układamy jeden obok drugiego na tacce lub drewnianej desce. Nie polecam wkładania ich do jednej miski – podczas stygnięcia ciasto zacznie się do siebie kleić. Jak mrozić pierogi żeby się nie posklejały? Muszą być one zimne! Ugotowane pierogi zamrażamy w woreczku lub w pudełku szklanym.

Jak ugotować zamrożone pierogi? Najlepszych rozwiązaniem jestwyjęcie ich na noc z zamrażarki, pozostawienie w temperaturze pokojowej, a następnie włożenie do wrzątku i wyłączenie ognia. Tak pozostawione pod przykrywką pierogi będą gorące i nie rozlecą się podczas gotowania.

Z czym podawać pierogi ruskie? Ze smażoną cebulką, ze skwarkami, z masłem, słodką śmietanką albo z tłustym sosem śmietanowym. Jak go przygotować? Usmażoną słoninę i tłuszcz doprowadzamy do wrzenia i dodajemy śmietankę 36%. Ciągle mieszamy, by składniki dobrze się połączyły i dosalamy. Moim zdaniem takie połączenie daje najbardziej pyszne pierogi ruskie, jakie tylko można sobie wyobrazić!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


avatar