Puszysty biszkopt do tortu bez proszku do pieczenia można uzyskać na dwa sposoby: jeden wykorzystuje żółtka i ocet, zaś drugi bazuje na bardzo dokładnym ubiciu sztywnej piany, niemal jak na bezy. Ten przepis na puszysty biszkopt nie wymaga rzucania ciastem po upieczeniu, całość nie opada i zachowuje bardzo przyjemną, piankową konsystencję.
Biszkopt, który zawsze wychodzi
Sklepowe, gotowe biszkopty to niemal istna tablica Mendelejewa! Aby przygotować puszysty biszkopt, czy to czekoladowy czy tradycyjny, wystarczy zaledwie kilka składników: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, szczypta soli oraz cukier! To biszkopt, który zawsze wychodzi, jeśli tylko ubijemy dobrze pianę i delikatnie połączymy składniki. Nie trzeba go rzucać na ziemię po upieczeniu, wyrasta na tyle wysoki, że spokojnie można go przekroić na trzy części.
Jeśli nie macie w domu pod ręką mąki ziemniaczanej (skrobi), to można wykorzystać do ciasta zwykły cytrynowy kisiel! Oczywiście jest możliwe wykonanie biszkoptu bez mąki ziemniaczanej – tę zastępujemy po prostu taką samą ilością mąki pszennej typu 400 lub 450. Biszkopt stanowi świetną bazę do tortów z kremem francuskim, maślanym lub czekoladowym! Przepis na nie znajdziecie we wpisie Jak zrobić krem do tortu?.
Uwaga: poniższe wartości są podane dla tortownicy o średnicy 22 cm. Potrzebujesz biszkoptu na tort na dużą tortownicę? Wystarczy podwoić składniki! Jak upiec biszkopt? Zawsze wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika w blaszce/tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy w temperaturze 160-170 stopni z opcji z termoobiegiem lub 160 stopni w opcji góra-dół.
Prosty, puszysty biszkopt z 4 jaj – przepis
Oto klasyczny przepis na puszysty biszkopt do tortu bez użycia proszku do pieczenia.
Składniki: 60 gram mąki pszennej, 60 gram mąki ziemniaczanej, 4 jajka, szczypta soli, 160 gram cukru drobnego.
Wykonanie: Żółtka ucieramy do białości z połową cukru, drugą połowę wykorzystujemy do ubicia sztywnej piany z białek i z odrobioną soli. Przesiewamy dwukrotnie obie mąki. Do miski białkami dodajemy żółtka, obie mąki i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką (ręcznie!). bardzo puszystą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym. Wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka.
Jeśli chcecie, by biszkopt wyróżniał się wyglądem, pod koniec mieszania dodajcie dwie czubate łyżki suchego maku! To najprostszy przepis na biszkopt z makiem!
Biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia – przepis
Sukcesem do upieczenia wysokiego, puszystego, kakaowego biszkoptu jest dobre ubicie piany z białek.
Składniki: 60 gram mąki pszennej, 60 gram mąki ziemniaczanej, 4 jajka, szczypta soli, 160 gram cukru drobnego, 50 gram kakao.
Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy do białości z połową cukru, drugą połowę wykorzystujemy do ubicia sztywnej piany. Przesiewamy dwukrotnie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao. Do miski białkami dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką (ręcznie!), następnie dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy. Ciasto-mus przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym. Wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka.