Przepis na puszysty biszkopt do tortu bez proszku do pieczenia!

Przepis na puszysty biszkopt do tortu bez proszku do pieczenia!

Puszysty biszkopt do tortu bez proszku do pieczenia można uzyskać na dwa sposoby: jeden wykorzystuje żółtka i ocet, zaś drugi bazuje na bardzo dokładnym ubiciu sztywnej piany, niemal jak na bezy. Ten przepis na puszysty biszkopt nie wymaga rzucania ciastem po upieczeniu, całość nie opada i zachowuje bardzo przyjemną, piankową konsystencję.

Biszkopt, który zawsze wychodzi

Sklepowe, gotowe biszkopty to niemal istna tablica Mendelejewa! Aby przygotować puszysty biszkopt, czy to czekoladowy czy tradycyjny, wystarczy zaledwie kilka składników: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, szczypta soli oraz cukier! To biszkopt, który zawsze wychodzi, jeśli tylko ubijemy dobrze pianę i delikatnie połączymy składniki. Nie trzeba go rzucać na ziemię po upieczeniu, wyrasta na tyle wysoki, że spokojnie można go przekroić na trzy części.

Jeśli nie macie w domu pod ręką mąki ziemniaczanej (skrobi), to można wykorzystać do ciasta zwykły cytrynowy kisiel! Oczywiście jest możliwe wykonanie biszkoptu bez mąki ziemniaczanej – tę zastępujemy po prostu taką samą ilością mąki pszennej typu 400 lub 450. Biszkopt stanowi świetną bazę do tortów z kremem francuskim, maślanym lub czekoladowym! Przepis na nie znajdziecie we wpisie Jak zrobić krem do tortu?.

Uwaga: poniższe wartości są podane dla tortownicy o średnicy 22 cm. Potrzebujesz biszkoptu na tort na dużą tortownicę? Wystarczy podwoić składniki! Jak upiec biszkopt? Zawsze wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika w blaszce/tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym i pieczemy w temperaturze 160-170 stopni z opcji z termoobiegiem lub 160 stopni w opcji góra-dół.

Prosty, puszysty biszkopt z 4 jaj – przepis

Oto klasyczny przepis na puszysty biszkopt do tortu bez użycia proszku do pieczenia.

Składniki: 60 gram mąki pszennej, 60 gram mąki ziemniaczanej, 4 jajka, szczypta soli, 160 gram cukru drobnego.

Wykonanie: Żółtka ucieramy do białości z połową cukru, drugą połowę wykorzystujemy do ubicia sztywnej piany z białek i z odrobioną soli. Przesiewamy dwukrotnie obie mąki. Do miski  białkami dodajemy żółtka, obie mąki i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką (ręcznie!). bardzo puszystą masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym. Wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka.

Jeśli chcecie, by biszkopt wyróżniał się wyglądem, pod koniec mieszania dodajcie dwie czubate łyżki suchego maku! To najprostszy przepis na biszkopt z makiem!

Biszkopt kakaowy bez proszku do pieczenia – przepis

Sukcesem do upieczenia wysokiego, puszystego, kakaowego biszkoptu jest dobre ubicie piany z białek.

Składniki: 60 gram mąki pszennej, 60 gram mąki ziemniaczanej, 4 jajka, szczypta soli, 160 gram cukru drobnego, 50 gram kakao.

Wykonanie: Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy do białości z połową cukru, drugą połowę wykorzystujemy do ubicia sztywnej piany. Przesiewamy dwukrotnie mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz kakao. Do miski  białkami dodajemy żółtka i bardzo delikatnie mieszamy szpatułką (ręcznie!), następnie dodajemy mąkę i również delikatnie mieszamy. Ciasto-mus przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem śniadaniowym. Wstawiamy do nagrzanego do 165 stopni piekarnika i pieczemy 35-40 minut, do suchego patyczka.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


avatar