Ciastka owsiane z bananem bez cukru

Ciastka owsiane z bananem bez cukru

Każdy wie, że zdrowe ciasteczka owsiane nie zawierają cukru, jednak nie zawsze bakalie i orzechy są w stanie zapewnić odpowiednią słodkość. Dzisiaj proponuję przepis na ciasteczka owsiane z bananem i cynamonem, które nadają się na przekąskę do kawy, ale także dla cukrzyków i odchudzających się osób. Zapewniają uczucie sytości na długi czas!

Domowe ciastka owsiane bez cukru

Przepis na ciasteczka owsiane, które słodzone są dojrzałymi bananami, to doskonały pomysł na przekąskę do porannej kawy czy też na szybki lunch. Płatki owsiane mają bogate wartości odżywcze i dużą ilość błonnika, dzięki czemu nasze ciasteczka dają uczucie sytości na długi czas.

Jak zrobić ciastka owsiane? Wystarczy mieć bazę w postaci płatków owsianych i jajek, zaś pozostałe dodatki, takie jak banany czy bakalie, są już podyktowane indywidualnymi preferencjami – do masy można dodać orzechy, suszone owoce (np. żurawinę, rodzynki i morele), a także odrobinę syropu klonowego.  Jak widać, moje ciasteczka owsiane są bez masła, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby go odrobinę dodać, wówczas będą nieco bardziej wilgotne.

Pamiętajcie, jeśli chcemy, aby nasze ciasteczka bananowo-owsiane były fit, to nie dodajemy do nich nie tylko cukru, ale tez i czekolady, masła orzechowego czy wiórek kokosowych, które mają wysoką kaloryczność.

Ciasteczka owsiane z bananem – przepis

Przepis na ciasteczka owsiane z bananami i cynamonem wymaga kilka składników, odrobinę chęci oraz dobrze nagrzanego piekarnika. Zaczynamy!

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych,
  • 4 bardzo dojrzałe, niemal czarne banany,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 4 jajka.

Wykonanie: banany obieramy i rozgniatamy (polecam zwykły tłuczek do ziemniaków), dodajemy jajka i przyprawy, dobrze mieszamy. Następnie dosypujemy płatki i dokładnie mieszamy. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy więcej płatków – jeśli zbyt gęsta, to można dodać odrobinę oleju o neutralnym smaku, np. oleju kokosowego.  Z pomocą łyżki nakładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia – polecam robić płaskie ciasteczka, dzięki czemu potem bardziej chrupią. Pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez około 15-18 minut.

Jeśli ktoś uzna, że są zbyt mało słodkie, to polecam dodać do przepis 2 łyżeczki miodu. Aby wyszły kruche ciasteczka owsiane, to zalecam robienie naprawdę płaskich ciasteczek i przytrzymanie ich dwie minutki dłużej w piekarniku. Warto eksperymentować i dodać do masy otręby czy nawet nasiona. Smacznego!



guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.