Polski żurek na zakwasie to jedna z moich ulubionych zup, którą jem niezależnie od pory roku. W dzisiejszym wpisie dowiecie się, jak zrobić żurek z butelki z dodatkiem białej kiełbasy i jakie przyprawy wybrać.
Tradycyjna polska zupa – żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie jest bardzo smaczną, polską zupą, którą można serwować nie tylko w okresie świąt wielkanocnych. Aby przyśpieszyć przygotowanie dania, można użyć dobrego żurku na zakwasie z butelki – żurki w proszkach nie mają charakterystycznego posmaku i trzeba dodawać sztucznie octu do zupy, co nadaje kwaśności, ale nie przydaje walorów smakowych.
Jak wybrać dobry żur w płynie? Wystarczy przeczytać skład – uczciwy producent nie doda do zakwasu żadnych konserwantów ani poprawiaczy smaku, barwników czy też aromatów. W składzie powinna się znajdować woda, mąka żytnia, przyprawy (czosnek) i tyle!



Jaka kiełbasa do żurku nada się najlepiej? W moich rodzinnych stronach dodajemy tylko ugotowane jajko oraz białą kiełbasę – wcześniej ugotowaną i wyjętą z garnka. Spotkałam się także z wersją z białym serem, niemniej smakuje mi klasyczna mięsna wersja z jajem. Na czym gotować żurek? Właśnie na wywarze ze wspomnianej białej kiełbasy – mięsny bulion dodaje wyrazistego smaku, a obecny w nim tłuszcz dodaje smaku umami.
Czym doprawić żurek? Przede wszystkim majerankiem oraz klasycznymi przyprawami, które dodajemy do zup: liściem laurowym, zielem angielskim, odrobiną soli i pieprzem. Nie zapomnijmy o czosnku – 3-4 ząbki wyciskamy przez praskę i dodajemy w trakcie gotowania. Do zupy nie dodaje się śmietany. Jak zagęścić żurek? Jeśli zupa jest zbyt rzadka, to można dodać mąkę żytnią wymieszaną z odrobiną wody.
Jak zrobić domowy żurek? Przepis
Składniki na żurek dla dwóch osób:
- 0,5 kg kiełbasy białej surowej,
- 1 butelka żurku w butelce na zakwasie,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1 średniej wielkości cebula,
- 3 jajka na twardo,
- Przyprawy: majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz, liść laurowy, czosnek, chrzan do smaku.
Jak ugotować żurek? Najpierw należy przygotować białą kiełbasę – zaparzamy ją we wrzącej wodzie i gotujemy na bardzo małym ogniu aż będzie miękka. Wyjmujemy mięso i dodajemy do bulionu pokrojone w słupki warzywa (marchew, pietruszka, cebula) oraz przeciśnięty czosnek. Gotujemy je do miękkości, dodajemy opakowanie żurku i gotujemy przez kolejnych 5 minut. Doprawiamy. Podajemy razem z ugotowanym jajkiem oraz pokrojoną w plasterki białą kiełbasą. Amatorzy mocniejszych smaków mogą dodać łyżeczkę ostrego chrzanu. Smacznego!
Obraz autorstwa gpointstudio na Freepik