Czy wiesz wszystko o kawie?

Czy wiesz wszystko o kawie?

Kawa na ławę! Jakich to pyszności nie znajdziecie na polskich stołach: kawa mrożona, kawa rozpuszczana, kawa zbożowa, kawa zielona, ziarnista, w kapsułce… wymieniać można długo. A rodzaje kawy? Za głowę można się złapać, ile ich jest! Na temat małej czarnej powstało już mnóstwo publikacji naukowych, w księgarniach można kupić kulinarne albumy z kawą w roli głównej, w sieci aż huczy od artykułów na temat kawy. Czy można zatem coś nowego o niej napisać? Może nie, ale na pewno uda mi się Was zaskoczyć odpowiedzią na pytanie, czym jest Avolatte!

Kawoholiku! To ważna wiadomość dla Ciebie!

Kawa

Czy kawa jest zdrowa? Tak, jeśli mowa o samej kawie na bazie espresso. Naukowcy od lat są zgodni, iż regularne spożywanie małej czarnej przyczynia się nie tylko do pobudzenia i stymulowania neuronów w mózgu, zwiększa produkcję metabolizmu oraz pracy serca, działa ochronnie na wątrobę i jest źródłem antyoksydantów. Jednak że za każdym razem mowa o czystej kawie, bez żądnego cukru, śmietanki, syropów smakowych, bitej śmietanki i innych słodkich dodatków. Bezpieczne są jedynie przyprawy, zwłaszcza te korzenne jak cynamon, kardamon, imbir, kurkumę oraz goździki.

Kawa z ekspresu, z kawiarki, zalewana wrzątkiem, z kapsułki, przygotowana metodą dripp, chemex lub aeropress? Bez względu na to, jaki sposób parzenia kawy podbił Twoje serce, warto mieć na uwadze, iż dzienna dawka nie powinna przekraczać czterech filiżanek espresso dziennie (co przekłada się na około 250mg kofeiny dziennie), co daje 2 kawy parzone po turecku, 3 cappuccina lub 2 duże latte. Śmiertelna dawka kofeiny wynosi 10-13g (1000-1300mg), co odpowiada 23 litrom kawy. Kawa z gatunku arabica ma o 50% mniejszą zawartość kofeiny niż ta z gatunku robusta. Na szczęście nie ma fizycznych możliwości, aby w ciągu dnia wypić tak spore ilości kawy.

Kawa w domowym zaciszu

Kawa w domowym zaciszu

Zastanawiasz się, czy lepiej kupować jest kawę na mieście czy też zainwestować w domowy ekspres do kawy? Dla mnie odpowiedź na to pytanie jest bardzo prosta – wraz z moją połówką jesteśmy miłośnikami czarnego napoju i oczywistym, ze względów finansowych, był zakup domowego ekspresu ciśnieniowego do kawy. Nasze kolbowe urządzenie może i nie jest bardzo szybkie w obsłudze jak ekspresy na kapsułki lub automatyczne, lecz na pewno posłuży nam wiele lat. W moim ekspresie nie ma się co psuć: kawę mielimy w osobnym, specjalnie do tego przeznaczonym młynku, regularnie wymieniamy wodę, za każdym razem czyszczę dysze spieniające mleko i raz na kwartał odkamieniam ekspres. Koszt kawy przyrządzonej w domu wynosi około 1.50zł, zaś na wynos ze znanej sieciówki… dziesięć razy drożej.

Tylko pozornie ekspres do kawy ogranicza nasze baristowe możliwości: już samo przygotowanie bazy espresso daje szerokie pole do popisu, bo dzięki temu można przygotować americano, cappuccino, latte, latte macchiato, flat white, doppio, kawę po wiedeńsku i wiele innych. Jeśli w domu znajduje sią się smakowe syropy do kawy oraz alkohol, to już droga otwarta do przyrządzenia kawy po irlandzku, freddo oraz smakowych pumpkin latte i wielu innych. Ćwiczenie czyni mistrza, każdy smakołyk można przygotować w domu. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Kawostki, czyli kawowe ciekawostki

Kawowe ciekawostki

Najdroższa kawa świata pochodzi południowo-wschodniej Azji i wytwarzana jest z odchodów zwierzęcia zwanego cywetą lub luwakiem. Owa łaskuna muzanga, bo z tej rodziny pochodzi, zjada owoce kawowca, jednak trawi tylko miąższ, dlatego ziarna w odchodach tracą swój gorzki smak  i zyskują charakterystyczny, łagodny posmak. Kawa kopi luwak to rarytas – rocznie produkuje się jej około 300-400kg, zaś kilogram ziaren to wydatek rzędu 1.000 euro.

Kawa z masłem to nie żadna bomba kaloryczna lecz alternatywa dla kawy ze śmietanką i cukrem. Jej autorem jest Dave Asprey, twórca firmy Bulltproof Coffee, propagator diety ketogenicznej, czyli tej opartej na wysokiej zawartości tłuszczu jako głównym bodźcu energetycznym organizmu. Mała czarna, łyżka masła i w ruch! Ponoć taka kawa wspomaga odchudzanie, jednak nie ma jeszcze żadnych badań naukowych na ten temat.

Avolatte, czyli kawa latte serwowana w łupince po awokado zdobywa coraz większą popularność na świecie. Czy równie dobrze smakuje jak tradycyjny napój? Chyba niekoniecznie, bowiem szybko zyskała miano kawy dla hipsterów. Pierwsza avolatte powstała w kawiarni The Truman Cafe w Melbourne.

Kawa z cytryną to sposób na walkę z dokuczliwą migreną. Gorzka kawa w połączeniu z kwaśnym smakiem cytryny, znana także jako kawa romano, wpływa na pracę wątroby oraz pęcherzyka żółciowego. Ważne jest tylko, aby nie dodawać wówczas mleka.

Ile kawy rocznie się produkuje? Na przełomie lat 2009/2010 światowa produkcja kawy wynosiła 7,4 miliarda kilogramów, zaś w 2013 roku aż 8,9 miliona ton surowych ziaren! Możecie to sobie wyobrazić? Najwięcej kawy produkuje Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja oraz Indie. Zaś największy kawowy port przeładunkowy znajduje się w Hamburgu w Niemczech.

Kawa zielona zyskuje coraz większą popularność wśród kawoszy. Ziarna kawowca nie są poddawane procesowi palenia, dzięki czemu zachowują duże ilości kwasu chlorogenicznego wpływającego na redukcję tkanki tłuszczowej, usuwa także wolne rodniki oraz zmniejsza wchłanianie się glukozy.

Nazwa kawa pochodzi od arabskiego słowa kahwa, które przeniknęło poprzez handlowe kontakty z Turcją do Włoch, gdzie utworzono włoskie caffe. Co ciekawe, w języku arabskim jest to określenie zarówno na kawę, jak i wino.

To co, skusicie się na filiżankę małej czarnej z cynamonem?

Mała czarna z cynamonem



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments