Sprawdzone przekąski na domową imprezę!

Sprawdzone przekąski na domową imprezę!

To nie będzie wpis ze zdrowymi pomysłami na imprezowe przekąski. Domowe spotkania często są dość mocno zakrapiane, nawet jeśli połowa gości nie pije mocnego alkoholu, to jednak wypada, aby na stołach znalazły się przystawki zarówno dla pijących, jak i abstynentów. Pieczone warzywa, pasty z ciecierzycy lub avocado, a nawet  zupy-kremy nie są zbyt dobrym połączeniem z wódką lub kieliszkiem wina. Aby jednak uniknąć zamawianej w ostatniej chwili pizzy lub kebaba, warto dzień wcześniej przemyśleć imprezowe menu, aby na stole znalazły się smaczne i względnie zdrowe przekąski i dania.

Przystawki na imprezę na zimno

Przekąski serwowane na zimno mają tę zaletę, iż można je przygotować dzień wcześniej. Nie powinno zabraknąć tu faszerowanych jaj (polecam wymieszać żółtko z drobno pokrojoną szynką, natką pietruszki, jogurtem greckim oraz odrobiną musztardy), śledziowych koreczków oraz ruloników z tortilli, serka twarogowego, papryki oraz ogórka. Szybko się to serwuje, a i równie wybornie smakuje!

Bardzo dobrze sprawdza się tradycyjna deska serów lub wędlin: polecam  zwłaszcza twarde żółte sery oraz suche wędliny typu kabanosy, salami, wędzony boczek oraz podsuszane kiełbaski, które nie zepsują się szybko w ciepłym pomieszczeniu.

Dla nieco bardziej ambitnych polecam przygotowanie wytrawnych muffinek z dodatkiem warzyw (ogórka, marchewki, pieczarek, cebulki) oraz serem mozzarella, a także pieczonych skrzydełek z kurczaka.

Serowe, zakręcone paluchy z ciasta francuskiego są bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Ciasto smarujemy rozbitym jajkiem i posypujemy przyprawą do pizzy oraz startym żółtym serem. Następnie kroimy w drobne, długie paski i je skręcamy. Pieczemy przez około 10 minut i wyjmujemy, aby ostygły.

Z tłustych rzeczy polecam suszone śliwki zawijane w wędzonym boczku.

Domówka z zakąskami!

Domówka

Bez względu na porę roku, na imprezowym stole powinny się znaleźć wszelkiego rodzaju domowe przetwory: kiszone i konserwowe ogóreczki, papryka, marynowane grzybki oraz pieczarki stanowią idealne uzupełnienie menu. Można je położyć na stole jako samodzielną przystawkę lub też połączyć z kawałkiem chleba, sera i wędliny w smakowity koreczek.

Zamiast stawiania na stole buteleczek z keczupem lub majonezem, warto przygotować własny sos na bazie czosnku oraz jogurtu naturalnego. Dip serowy powstaje ze zmiksowanego sera typu lazur, śmietanki 12% oraz odrobiny majonezu, doprawiamy solą, pieprzem i gotowe!

Moim zdaniem na stole nie powinno zabraknąć drobnych, słonych przekąsek: krakersów, paluszków oraz słonych migdałów. Odradzam chipsy i kukurydziane chrupki – pomijając ich wartości (a raczej nie-wartości) zdrowotne, zjada się je bez umiaru i na dodatek w ogromnych ilościach!

Szybkie przystawki serwowane na ciepło

Pomysły na przekąski na domówkę? Nie może zabraknąć klasycznego ciasta francuskiego! W połączeniu z parówkami (ale tymi dobrej jakości, z bardzo wysoką zawartością procentową mięsa) oraz słodkimi kremami i dżemem można wyczarować prawdziwe cuda. Pamiętajcie tylko, aby przed włożeniem do piekarnika ciasto posmarować rozmieszanym jajkiem – dzięki temu danie nabierze przyjemniej, złotej barwy i będzie miało chrupiącą skórkę – oraz posypać startą mozzarellą. Zapewniam, takie parówkowe paluszki rozejdą się w moment!

Wśród moich dań na ciepło z pewnością nie może zabraknąć… klasycznych pierogów! Najlepszą opcję stanowią pierogi ruskie oraz te z mięsem – można je szybko podsmażyć na patelni i przynieść w wielkiej misce, smakują pysznie zarówno na ciepło, jak i zimno.

Drugim imprezowym hitem na ciepło jest bigos – można go przygotować nawet kilka dni wcześniej i pogrzać w piekarniku w dowolnym momencie. Pozornie ciężkie danie, jednak jeśli ograniczymy się do chudego mięsa wieprzowego (kawałki szynki zamiast tłustej kiełbasy), to okazuje się, że takie danie nie tylko nie jest ciężkostrawne, ale przede wszystkim sycące, z dużą zawartością odżywczych składników.

Jeśli masz czas i chęci, to możesz przygotować szaszłyki z mięsa drobiowego albo nadziewane muszle makaronowe mięsem wieprzowym. Niestety, sama jestem zbyt leniwa, aby po pracy jeszcze dłubać w muszelkach J

Moje drobne porady

Chociaż wydaje się to nieco zaskakujące, warto postawić na stole salaterkę z owocami lub owocową sałatką: po pokrojone jabłka, mandarynki, truskawki lub pomarańcze sięga się często nieświadomie. Dobrze komponują się z czerwonym i różowym winem, przyjemnie orzeźwiają i nie powodują wyrzutów sumienia jak to mają w zwyczaju ciasta i torciki.

Odradzam serwowanie słodkich przekąsek: są zdradliwe, a przede wszystkim zajmują sporo czasu.

Jeśli nie masz czasu lub ochoty na kompletowanie naczyń lub ich późniejsze zmywanie, zastanów się nad jednorazowymi papierowymi naczyniami lub przyjęciem, na którym wszystko je się paluszkami.

Wyznaję zasadę, iż w trakcie imprezy należy się nią cieszyć, a nie spędzać czas w kuchni, dlatego jeśli nie masz wystarczająco czasu, to warto rozdzielić jedzenie na kilka osób: jedna przynosi sałatkę, zaś inna słone przekąski lub napoje. A jakie Wy macie sprawdzone przepisy na domówkę? Podzielcie się nimi w komentarzach!



guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments