Korzenne ciasto jogurtowe

Korzenne ciasto jogurtowe

Korzenne ciasto jogurtowe to zmieniony wariant przepisu na cynamonowy placek z bloga Moje Wypieki. Jakiś czas temu nauczyłam się tego, aby dokładnie trzymać wytycznych dotyczących ilości i  wagi składników używanych do ciast, ale nadal nie udało mi się powstrzymać od tego, by nie kombinować przy dodawaniu kolejnych składników. I tak do masy,prócz rekomendowanego cynamonu, wylądował u mnie imbir, kardamon i przyprawa do piernika, nie wspominając o skórce pomarańczowej. Zmniejszyłam ilość oleju oraz cukru na rzecz większej ilość miodu, zrezygnowałam także z oprószania ciasta cukrem pudrem. I tak oto korzenne ciasto jogurtowe zmieniło się nie do poznania.

Korzenne ciasto jogurtowe – przepis

To bardzo szybkie do wykonania ciasto. Niemal jak muffinki, mieszamy suche i mokre składniki i cyk do piecyka,45-55 minut w piekarniku i mamy na stole pachnące, grudniowe ciasto jogurtowe. Najważniejsze,że jest wilgotne i pachnące świętami Bożego Narodzenia!

Składniki:

  • 200 dag zmielonych migdałów
  • 120 gram mąki pszennej typ 450 lub 500
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 gram cukru pudru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 100 gram skórki kandyzowanej pomarańczowej
  • 300 gram jogurtu greckiego
  • 4 łyżki miodu
  • 2 duże jajka
  • 120 ml oleju słonecznikowego

Wykonanie: Mieszamy w mniejszej miseczce suche składniki; mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i przyprawy w jednej misce. W drugiej, większej misce ręcznie mieszamy całe jajka, jogurt, skórkę pomarańczową, miód i olej. Stopniowo dodajemy suchą zawartość, mieszając jedynie do momentu połączenia.

Do tortownicy (średnica 24 cm)wyłożonej papierem śniadaniowym wlewamy gęstą masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni. Pieczemy na górnej i dolnej grzałce przez około 45-55 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem, czy nie jest w środku mokre.  Ciasto może przestygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments