Korzenne ciasto jogurtowe to zmieniony wariant przepisu na cynamonowy placek z bloga Moje Wypieki. Jakiś czas temu nauczyłam się tego, aby dokładnie trzymać wytycznych dotyczących ilości i wagi składników używanych do ciast, ale nadal nie udało mi się powstrzymać od tego, by nie kombinować przy dodawaniu kolejnych składników. I tak do masy,prócz rekomendowanego cynamonu, wylądował u mnie imbir, kardamon i przyprawa do piernika, nie wspominając o skórce pomarańczowej. Zmniejszyłam ilość oleju oraz cukru na rzecz większej ilość miodu, zrezygnowałam także z oprószania ciasta cukrem pudrem. I tak oto korzenne ciasto jogurtowe zmieniło się nie do poznania.
Korzenne ciasto jogurtowe – przepis
To bardzo szybkie do wykonania ciasto. Niemal jak muffinki, mieszamy suche i mokre składniki i cyk do piecyka,45-55 minut w piekarniku i mamy na stole pachnące, grudniowe ciasto jogurtowe. Najważniejsze,że jest wilgotne i pachnące świętami Bożego Narodzenia!
Składniki:
- 200 dag zmielonych migdałów
- 120 gram mąki pszennej typ 450 lub 500
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 gram cukru pudru
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 100 gram skórki kandyzowanej pomarańczowej
- 300 gram jogurtu greckiego
- 4 łyżki miodu
- 2 duże jajka
- 120 ml oleju słonecznikowego
Wykonanie: Mieszamy w mniejszej miseczce suche składniki; mąkę, zmielone migdały, proszek do pieczenia i przyprawy w jednej misce. W drugiej, większej misce ręcznie mieszamy całe jajka, jogurt, skórkę pomarańczową, miód i olej. Stopniowo dodajemy suchą zawartość, mieszając jedynie do momentu połączenia.
Do tortownicy (średnica 24 cm)wyłożonej papierem śniadaniowym wlewamy gęstą masę i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 170 stopni. Pieczemy na górnej i dolnej grzałce przez około 45-55 minut, sprawdzając ciasto patyczkiem, czy nie jest w środku mokre. Ciasto może przestygnąć w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.
- Oryginalny przepis Pani Doroty na stronie https://www.mojewypieki.com/przepis/cynamonowe-ciasto-jogurtowe.