Makaron z krewetkami to proste, bardzo szybkie do przygotowania włoskie danie. Idealnie nadaje się jako danie główne lub sycącą kolacja – a to wszystko można przygotować zaledwie w 30 minut!
Takie krewetki z makaronem można przygotować zarówno na bazie sosu śmietanowego (wtedy używamy śmietanki 30%), jak i maślanego – osobiście wolę tę drugą wersję. Jeśli zależy nam na lżejszym daniu, zrezygnujmy z masła. Ogólnie to bardzo sycące i jednocześnie lekkie danie – krewetki są naprawdę lekkostrawne (mają ok. 90 kcal w 100 gramach), kaloryczności warzyw nie warto nawet liczyć, jest znikoma, a oliwa z oliwek to źródło dobrego tłuszczu.
Gorąco polecam makaron typu tagiatelle – sama wybrałam smakową wersję z rozmarynem, która kupiłam w Lidlu(marka Deluxe, za 3,99zł za 400 gram). Miłośnicy ostrych smaków mogą sięgnąć po makaron z dodatkiem papryczki chili. Co do krewetek, to trudno w naszym kraju kupić świeże, dlatego wybierając owoce morza, warto zwrócić uwagę, aby nie miały dużo glazury (a najlepiej w ogóle) i były trochę większe. Największe pochodzą z okolic Senegalu, są to krewetki tygrysie, zaś najpopularniejsze są krewetki białe o długości do 15 cm i koktajlowe – tych jednak nie polecam, są naprawdę malutkie i nikną przy grubych wstęgach makaronu.
Porady:
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, to warto dodać więcej masła – szybko zagęści nam potrawę.
- Jak rozmrozić krewetki? Wystarczy wrzucić je do zimnej, osolonej wody.
- Krewetki z makaronem najlepiej łączą się z tagiatelle, pappardelle lub spaghetti.
- Aby pozbyć się ewentualnego zapachu czosnku, warto sięgnąć po świeżą natkę pietruszki.
- Klasyczny pomidor można zastąpić pomidorkami koktajlowymi, które mają mniej soku.
Makaron z krewetkami z sosie maślano-czosnkowym – przepis
Składniki: 250 gram makaronu, 250 gram krewetek, 5 ząbków czosnku, 1 średnia cebulka, 100 ml białego wina, 2 pomidory, pieprz, sól morska, 1 łyżeczka masła, oliwa z oliwek.
Wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Rozmrażamy krewetki w zimnej,osolonej wodzie.
Czosnek i cebulkę kroimy w bardzo małą i drobniutką kostkę, a następnie lekko naduszamy, aby wydobyć z nich aromat. Wrzucamy na rozgrzaną oliwę z oliwek oraz masło i smażymy, aż nabiorą rumianego, złotego koloru.
W międzyczasie sparzamy pomidorki, usuwamy z nich skórkę i kroimy w dość drobną kostkę, usuwając przy tym gniazda nasienne. Dodajemy do cebuli i czosnku, chwilę dusimy. Całość przekładamy do miseczki.
Na tej samej patelni smażymy krewetki – można dodać nieco oliwy, jeśli nam zabrakło. Krewetki smażymy na dużym ogniu bez przykrywki, aby je zamknąć i by nie były suche. Trwa to średnio 2-3 minutki z każdej strony. Gdy krewetki są rumiane, dolewamy białe wino i czekamy, aż odparuje.
Do patelni dodajemy pomidory,cebulę i czosnek, mieszamy i wrzucamy makaron. Chwilkę smażymy i wykładamy na talerz. Można danie ozdobić świeżą natką pietruszki i tajską bazylią.