Dzisiaj polecam wam dwa proste i szybkie w przygotowaniu przepisy na mięso z udka kurczaka: kurczak generała Tso i kurczak wersji curry. Oba dania są pikantne, świetnie rozgrzewają w zimne, jesienne wieczory, a przygotowanie każdego z nich nie zajmuje więcej niż 30 minut!
Mięso z udka kurczaka bez kości – przepisy
Mięso z udka kurczaka można wykorzystać do przygotowania dwóch szybkich i bardzo prostych dań: tak zwany kurczak generała Tso oraz kurczaka w nieco egzotycznej wersji curry.
Kurczak generała Tso to słodko-pikantne danie, którego mięso smaży się w głębokim tłuszczu. Swoją nazwą nawiązuje do generała Zuo Zongtanga (Tso Tsung-t’ang) żyjącego w latach 1812-1885, przywódcy wojskowego prowincji Hunan i męża stanu dynastii Qing. Wniósł ważny wkład w chińską naukę rolniczą oraz ogólną edukację, jest znany także ze swoich ekscesów wojskowych. A co ma wspólnego z daniem? Nic! Tak naprawdę kurczaka słodko-kwaśnego wymyślił w 1973 roku chiński emigrant Pen Jia w Nowym Jorku. Tradycyjnie danie to przygotowuje się w woku.
Kurczak curry powstał na bazie gęstego sosu z dyni, ananasa i typowych azjatyckich przypraw: imbiru i curry, a także papryczki chili i pieprzu cayenne. Sos można podawać nie tylko do kurczaka, ale także gotowanych na parze wieprzowych polędwiczek.
Kurczak generała Tso – przepis
Składniki:
- 4 udka kurczaka
- ¼ szklanki mąki kukurydzianej
- Olej do smażenia
- Przyprawy: po dwie czubate łyżeczki imbiru (lub 3cm świeżego korzenia), płatków chili, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku
- Sos: ocet ryżowy, sos sojowy, ¼ szklanka wody, 3 łyżki cukru, 1 łyżka mąki kukurydzianej, suszona papryczka chili.
- Dodatkowo: sezam do posypania, świeża kolendra, brokuły, ryż basmati
Gotowanie:
Kawałki kurczaka myjemy i suszymy. Wkładamy go to mąki wymieszanej z przyprawami. Mięso smażymy na głębokim tłuszczu do momentu,aż skórka uzyska złocisty, chrupiący wygląd. Nadmiar tłuszczu odsączamy na kawałku ręcznika kuchennego.
Wszystkie składniki sosu energicznie mieszamy w miseczce do momentu połączenia się składników. Wylewamy go na patelnię, na której był smażony kurczak i mieszamy do momentu zagęszczenia się sosu. Dodajemy kawałki mięsa i dokładnie mieszamy. Przed podaniem można posypać go prażonym ziarnem sezamu oraz posiekaną kolendrą, typowymi dodatkami kuchni azjatyckiej.
Kurczaka generała Tso podajemy z gotowanymi brokułami (u mnie dodatkowo z ryżem).
Kurczak curry – przepis
Składniki:
- 4 udka z kurczaka
- 1 mała cebulka,
- Przyprawy: curry, imbir, sól i pieprz do smaku, łyżeczka papryki chili i pieprzu cayenne, liść laurowy, ziele angielskie
- 30 dag dyni
- 5 plasterków ananasa plus odrobina soku z puszki
- 3cm korzenia imbiru
- Kawałek selera naciowego
- Warzywa: marchewka, seler, pietruszka
Gotowanie:
Mięso z udka kurczaka myjemy pod bieżącą woda i wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, seler i gotujemy przez około 20 minut.
Na rozgrzanej patelni smażymy półplasterki cebuli, dodajemy kurczaka i zalewamy wodą. Dusimy około 10 minut. W międzyczasie kroimy ananas i dynię w kostkę, dodajemy do nich starty imbir i przyprawy: curry, chili i suszony imbir. Smażymy na patelni do momentu aż dynia będzie miękka. Sos blendujemy i podajemy z kurczakiem.