Dressing do sałatki stanowi połowę sukcesu udanego dania. Jeśli tylko zna się odpowiednie proporcje, to w zaledwie kilka minut, mając pod ręką dobrej jakości składniki, można przygotować niebanalny sos, nie ratując się gotowymi mieszankami ze sklepów.
Sosy do sałatek są szybkie i proste w przygotowaniu, a cała tajemnica tkwi w dobrej jakości produktach: oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, prawdziwy miód, musztarda z wyraźnie wyczuwalną gorczycą, świeży sok z cytryny/limonki, a także świeżo mielony pieprz i odrobina soli morskiej potrafią zdziałać prawdziwe cuda na talerzu!
Sos do sałatki greckiej
Jak zrobić sos do sałatki greckiej? To nic innego jak klasyczny sos winegret. Kluczem dobrego smaku sosu jest nie tylko energiczne wymieszanie składników, ale także dobra jakość produktów – zwłaszcza musztardy oraz miodu. Wszystkie składniki muszą być dobrze wymieszane, do uzyskania jednolitego koloru i struktury.
Przepis na sos winegret
Składniki: 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka soku z cytryny, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.

Sos do sałatki z kurczakiem Cezar
Klasyczna sałatka Cezar powstaje z sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, sera parmezan, grzanek tostowych, opiekanego i chrupiącego bekonu, jajka na twardo oraz dobrego sosu, który nadaje całemu daniu właściwy smak.
Przepis na sos do sałatki z kurczakiem
Składniki: 1 ząbek czosnku, 1 żółtko, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżeczka soku cytrynowego, 1 łyżeczka sosu worcestershire, sól i pieprz.
Wykonanie: Jeden ząbek czosnku przecisnąć przez praskę. Do miseczki wbić żółtko, czosnek i oliwę, utrzeć do uzyskania gładkiego i jasnego sosu. Dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać.
Jajko i oliwę można zastąpić majonezem.
Dressing do sałatki z octu balsamicznego
Sos do sałatki z octu balsamicznego doskonale łamie łagodne smaki warzyw – można do dodać do miksu sałat, jak i do mięsnych sałatek z grillowaną wołowiną. Uwaga! Zamiast prawdziwego octu używamy wersji balsamicznej – jest lekko słodki, otrzymuje się go z białych winogron, które dojrzewają w drewnianych beczkach minimum 5 lat.
Przepis na sos balsamiczny
Składniki: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka musztardy francuskiej, 1 ząbek czosnku, sól i pieprz.
Sos do sałatki fit
Jeśli zależy nam, aby nieco odchudzić nasz sos do sałatki, należy zastąpić niektóre składniki mniej kalorycznymi odpowiednikami. O ile oliwy z oliwek nie sposób zamienić na jakikolwiek inny, zdrowy tłuszcz roślinny, o tyle majonez można wymienić na jogurt naturalny.
Unikajmy gotowych sosów w torebce – zawierają one często glutaminian sodu, a także cukier, który niepotrzebnie podnosi wartość kaloryczną posiłku.
Podstawą idealnego sosu do sałatek jest wysokiej jakości oliwa z oliwek i tego nie sposób ominąć – tłuszcz jest nośnikiem smaku i jeśli zależy nam na dobrym daniu, to nie warto z niego rezygnować.