Sosy do grilla można przygotować w zaledwie kilka minut. Nie trzeba mieć żadnych wyszukanych składników – sekret tkwi w dobrze dobranych proporcjach oraz użytych przyprawach.
W każdym przepisie należy zmiażdżyć ząbek czosnku i przecisnąć go przez paskę. Aby wszystkie smaki się dobrze przegryzły, zalecam ich przygotowanie nad ranem, aby na wieczorne grillowanie wszystko było już gotowe.
Chociaż w sklepach można kupić gotowe sosy do grilla, to jednak z całego serca zachęcam do robienia własnych odpowiedników. Wiemy dokładnie, z czego są zrobione, a co ogromna zaleta w przypadku zdrowego i odpowiedzialnego stylu życia.
Jak zrobić sos czosnkowy do grilla?
Najbardziej znany sos, lubiany niemal przez każdego mego znajomego. Czasami mam wrażenie, że ma najbardziej uniwersalny charakter – jest używany do pizzy, fast foodów, dań z grilla, pieczonych ziemniaczków, a nawet i do kanapek. W mojej wersji ma nieco więcej przypraw, które nadają mu ostrości.
Składniki: 5 łyżek jogurtu naturalnego, 5 łyżek majonezu, 3 ząbki czosnku, szczypta pieprzu cayenne, ziół prowansalskich, czosnku granulowanego, odrobina suszonego chili lub suszonego jalapenio, sól i pieprz.
Sos chili do grilla – przepis
Mój ulubiony sos. Delikatny początek wieńczy lekka pikantność. Polecam do karkówki oraz do cienkich, białych kiełbasek z grilla.
Składniki: 0,5 szklanki majonezu, 6 łyżek keczupu, 3 łyżki soku pomarańczowego, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz, suszone chili i jalapenio wedle uznania.
Amerykański sos do grilla – przepis
Mój oryginalny przepis na amerykański sos do grilla. Słodko-ostry o lekkim, różowym kolorze.
Składniki: 0,5 szklanki majonezu, 4 łyżki keczupu, 4 łyżki powideł śliwkowych, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, sól i pieprz.
Biały sos do ziemniaków z grilla – przepis
Przepis na ten nietypowy biały sos do ziemniaków to połączenie dwóch innych kombinacji: twardego sera bałkańskiego i startego ogórka z lekkim sosem jogurtowym. Koniecznie musicie go wypróbować do pieczonych ziemniaków oraz warzyw!
Składniki: duże opakowanie jogurtu greckiego, 3 ząbki czosnku, 1 ogórek starty na drobnej tarce, połowa pęczku pietruszki, 1 opakowanie sera typu twarda feta (ser bałkański tez się świetnie sprawdzi).
Szukacie przepisu na sos do sałatki do grilla? Zapraszam do lektury wpisu Klasyczne dressingi do sałatek