Przepis na szybkie zielone curry z kurczakiem w 20 minut

Przepis na szybkie zielone curry z kurczakiem w 20 minut

Przedstawiony przepis na szybkie zielone curry jest zaledwie jednym z wariantów, jakie możemy stworzyć na bazie mleczka kokosowego i pasty curry.  W poniższym przepisie wystarczy jedynie zamienić kurczaka na tofu i otrzymujemy w ten sposób wegańskie zielone curry, zaś jeśli lubimy owoce morza, to drób zamieniamy na krewetki!

Zielone curry – jak zrobić?

Podstawą udanego dania tajskiego jest pasta z zielonego curry. Jednak na próżno próbować odtworzyć je w domowych warunkach – w Polsce nie mamy dostępu do konkretnych gatunków papryki chili, na bazie którego tworzona jest pasta. Zawiera ona także czosnek, kmin, trawę cytrynową, liście limonki, galangal oraz kolendrę.  

Pasta curry – która jest najłagodniejsza? Bez wątpienia żółta odmiana, zielona należy do najostrzejszej, zaś czerwona kwalifikuje się gdzieś pomiędzy. Jeśli nie przepadacie za ostrymi, wyrazistymi smakami, to koniecznie zamieńcie pastę na łagodniejszą, tworząc żółte curry J

W sezonie możemy użyć innych warzyw do zielonego curry, na przykład bakłażana lub dyni, zaś jeśli uda nam się zrobić zakupy w sklepie z azjatyckimi składnikami, to zachęcam do dodania pędów bambusa. Oczywiście można dodać także inne dodatki, które wyraźnie nadadzą ostrości i wyrazistości daniu: odrobinę sosu rybnego/sojowego/ostrygowego lub kilka plasterków świeżego imbiru i świeżo pokrojonej czerwonej papryczki chili.

Zielone curry z kurczakiem – przepis

Składniki na 4 osoby:

  • Pasta z zielonym curry
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 3 woreczki ryżu jaśminowego
  • 1 marchewka
  • 1 cała pierś kurczaka (opcjonalnie: opakowanie tofu)
  • 20 dag fasolki szparagowej (świeżej lub mrożonej)
  • 1 papryka słodka
  • 1 papryczka chili
  • 10 małych pieczarek lub 5 dużych
  • ½ małej cukinii
  • Świeża bazylia i kolendra

Wykonanie: Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu (czas gotowania trwa około 12 minut). Pierś myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy na cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroimy na połowę, marchewkę na małe paseczki, podobnie jak paprykę, zaś bazylię i kolendrę grubo siekamy. Mleczko kokosowe zagotowujemy, dodajemy około 3-4 łyżeczki zielonej pasty curry i wszystkie pozostałe składniki, tj. mięso, marchewkę, paprykę i fasolkę. Gotujemy około 5 minut, dodajemy cukinię i pieczarki. Gotujemy kolejne 3-4 minuty. Podajemy danie w głębokiej miseczce z porcją ryżu i ze świeżą kolendrą i bazylią.

Na wierzchu zupy powstaje taka plama z połączenia mleczka kokosowego i pasty, to zupełnie normalna sprawa i nie należy się tym przejmować.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments