Sprawdzony przepis na kruche ciasto

Sprawdzony przepis na kruche ciasto

Klasyczne kruche ciasto wymaga jedynie kilku składników, jednak niejednej gospodyni potrafi sprawić wiele kłopotu.  Mój sprawdzony przepis na ciasto kruche sprawi, że pozbędziecie się kłopotów ze zbytnią twardością masy, a sam placek będzie delikatny i wyjątkowo kruchy.

Idealne kruche ciasto – czy istnieje? TAK!

Czy istnieje idealne ciasto kruche? Tak, ale musimy uważać, aby nie popełnić dwóch zasadniczych błędów: ciasto należy bardzo szybko zagnieść, aby nie dostało się do niego ciepło z rąk, zaś po drugie – należy użyć składników wysokiej jakości, tj. masła 82% tłuszczu oraz mąki krupczatki (typ 450), która ma niską zawartość glutenu (ten z kolei jest mile widziany w ciastach drożdżowych).

Do  ciasta kruchego nie dodajemy białek, tylko same żółtka (przez ścinające się białko masa ma tendencję do twardnienia). Podobnie  nie zalecam używania kwaśnej śmietany – ciasto może stwardnieć, a nam zależy na kruchości.

Rekomenduję za to dodatek proszku do pieczenia – zwiększa puszystość – a także, w razie potrzeby, niewielkiej ilości lodowatej wody (gdy masa nie chce się kleić). Ciasto kruche do szarlotki warto wzbogacić ½ szklanki rozdrobnionych orzeszków laskowych.

Ciasto kruche pieczemy w ceramicznych lub metalowych blaszkach z wyjmowanym dnem. Nie oszukujmy się, wyjęcie pierwszego kawałka zawsze sprawia problemy.

Ciasto kruche bez margaryny, za co z dodatkiem smalcu!  

Chociaż wydaje to się zaskakujące, ciasta kruchego nie wolno robić na bazie margaryny! Jeśli chcemy uzyskać kruche, delikatne ciasto, to można zastąpić część masła smalcem – dokładnie w proporcji 1:1, czyli biorąc pod uwagę całą ilość tłuszczu, połowę stanowi masło, a połowę smalec wieprzowy.

Ważne: ciasto kruche można mrozić! Warto za jednym razie przygotować dwie porcje, dzięki czemu drugą zawsze mamy pod ręką.

Przepis na kruche ciasto

Uwaga: to przepis na naprawdę dużą blaszkę, w razie potrzeby po prostu utnijcie wszystkie składniki o połowę.

Ciasto kruche – składniki:

  • 2 szklanki mąki 450 (najlepsza jest krupczatka),
  • 1 kostka masła 82%,
  • 4 żółtka,
  • 1 szklanka drobnego cukru,
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego.

Ciasto kruche – zagniatanie: do miski wkładamy zimne masło, zimne żółtka, przesianą mąkę oraz cukru i proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko, najlepiej przy pomocy rękawiczek, aby masa w ogóle nie zabrała ciepła z dłoni. Ciasto kruche zagniatamy w kulkę i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny lub do zamrażalnika na godzinę. Opcjonalnie można wykorzystać robot planetarny z opcją wyrabiania ciasta kruchego.

Kolejnym krokiem jest dobrze wysmarowanie blaszki za pomocą tego samego tłuszczu – w tym przypadku masłem – rozprowadzenie ciasta (warto wałkować je między dwoma arkuszami papieru do pieczenia), lekkie nakłucie widelcem w kilkunastu miejscach i ponowne schłodzenie przez godzinę w lodówce. Wkładamy je do gotowego, nagrzanego piecyka. Ciasto kruche pieczemy w opcji góra-dół lub za pomocą termoobiegu w temperaturze 160 stopni.

Kruche ciasto do tarty – przepis  

Kruchy spód do tarty słodkiej lub słonej tak naprawdę różni się tylko tym, że nie dodajemy do niego cukru – reszta kroków wygląda identycznie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


avatar