Zupa czosnkowa z serkiem topionym – krem z białych warzyw w 30 minut!

Zupa czosnkowa z serkiem topionym – krem z białych warzyw w 30 minut!

Mój przepis na zupę czosnkową nieco odbiega od tradycyjnych receptur, jakie można znaleźć w sieci. Danie postanowiłam wzbogacić o dodatek białych warzyw (seler i pietruszka) oraz serek topiony (typu gouda albo śmietankowy). Powstała zupa czosnkowa z serkiem topionym, po zblendowaniu, tworzy gęsty, sycący krem czosnkowy, który bardzo ładnie prezentuje się z dodatkiem groszku ptysiowego oraz pietruszki.

Krem czosnkowy – przepis

Składniki do zupy-kremu czosnkowego z białymi warzywami:

  • 2 duże główki czosnku,
  • 1 duża cukrowa cebula,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 200 gram serka topionego gouda,
  • 2 duże ziemniaki,
  • 1/2 średniego selera,
  • 2 pietruszki,
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, papryka wędzona, kminek, ziele angielskie oraz liście laurowe.

Zupa czosnkowa – przygotowanie: Cebulę kroimy z drobną kostkę i smażymy na oliwie z oliwek do momentu, aż się ładnie zeszkli. Następnie dodajemy do garnka wodę (lub wywar z warzyw albo rosół, jeśli mamy pod ręką) i pokrojoną w kostkę pietruszkę oraz ziemniaki. Dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone na pół obrane ząbki czosnku i gotujemy do miękkości ziemniaków. Pod koniec dodajemy serek topiony, dobrze go rozpuszczamy i wyłączamy gaz. Całość blendujemy, doprawiając solą, pieprzem, tymiankiem, papryką wędzoną oraz zmielonym kminkiem.

Blendowanie zupy czosnkowej na gorąco

Zupa-krem z czosnku powstaje po szybkim zmiksowaniu na ciepło. Czy można miksować gorącą zupę? Tak, jeśli mamy do tego odpowiedni sprzęt. Mój blender jest wykonany ze stali nierdzewnej i nadaje się do szybkiego blendowania zarówno kostek lodu, jak i gorących zup (ma moc 1000 W). Stal w ogóle nie wpływa na smak potrawy, a co najważniejsze, sam proces miksowania trwa 2-3 minuty, to naprawdę krótki czas.

Celowo nie podaję, ile wody/buliony powinniśmy użyć do zupy. To się robi na oko, tak, by płyn zakrywał wszystkie warzywa. Jeśli zupa po zblendowaniu będzie za gęsta, to wystarczy dodać do niej odrobiny wody. Podajemy na gorąco, z dodatkiem groszku ptysiowego orz świeżej natki pietruszki.

Mój krem z białych warzyw z czosnkiem w ogóle nie smakuje czosnkowo! Ma bardzo delikatny i łagodny smak dzięki zawartości serka topionego. Jeśli chcemy nadać daniu większej wyrazistości, to dodajemy więcej przypraw, a serek topiony można zastąpić serkiem mascarpone, a tuż przed podaniem posypać wierzch startym parmezanem lub innym, twardym serem.  Smacznego!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


avatar