Sałatka z surimi, ryżem i warzywami – przepis na szybką sałatkę

Sałatka z surimi, ryżem i warzywami  – przepis na szybką sałatkę

Kolejny przepis na moim blogu – tym razem to sałatka z surimi, ryżem i warzywami, zarówno tymi z puszki, jak i świeżymi.  Przepis na to danie cenię ze względu na szybkość jego przygotowania – wystarczy 10 minut, aby pokroić wszystkie warzywa i ugotować ryż. Najwięcej czasu zajmuje czekanie, aż wystygnie sam ryż.

Sałatka z paluszków surimi – przepis

Sałatka z surimi – składniki:

  • 1 torebka ryżu basmati,
  • 1 opakowanie mrożonych paluszków krabowych,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ puszki czerwonej fasoli,
  • ½ puszki groszku,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1 mała cebulka,
  • 1 papryka,
  • sos: majonez+jogurt grecki,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka wędzona, curry.

Sałatka z paluszków surimi – przygotowanie: ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. W międzyczasie kroimy warzywa w drobną kostkę (papryka, cebula, ogórek),  rozmrożone surimi w grubsze plasterki, a warzywa z puszki odcedzamy na sitku. Przygotowujemy sos: łączymy majonez z jogurtem i dodajemy przyprawy. Wszystkie składniki mieszamy z zimnym ryżem. Sałatkę przechowujemy w lodówce do trzech dni w szczelnie zakrytym pojemniczku.

Oczywiście moja sałatka z surimi, ryżem i warzywami to tylko jeden z możliwych wariantów – ryż można zastąpić makaronem ryżowym, dodać czosnek, biała część pora czy też seler naciowy.

Co to jest surimi?

Surimi, inaczej znane pod nazwą paluszków krabowych, to nic innego jak oczyszczone, pokrojone, zamarynowane w soli i ugotowane na parze mięso białych ryb. Jakich? To już zależne jest od producenta, najczęściej do surimi trafiają mintaje, szczupaki, dorsze oraz okazjonalnie mięso z kraba (stąd też ich nazwa). Niestety, w sklepach można znaleźć surimi, w którym króluje głównie woda, zagęszczane i inne niepożądane substancje, dlatego jeśli zależy Wam na dobrym smaku sałatki, to kupcie produkt o naprawdę dobrym składzie. Tutaj znajdziecie ściągawkę z dobrym składem Surimi/paluszki krabowe.

Jak rozmrozić surimi?

Paluszki krabowe wystarczy wyjąć z zamrażarki i na noc włożyć do lodówki. Nazajutrz surimi są gotowe do jedzenia. Je się je bez obróbki cieplnej. Nie polecam ich rozmrażania w mikrofalówce – ucierpi na tym smak paluszków.

Zabronione jest ich rozmrażanie w gorącym piekarniku, ponieważ mogą w ten sposób szybko ulec zepsuciu. Nie wolno ich również rozmrażać w ciepłej wodzie. Pod żadnym pozorem nie wolno przelewać ich wodą!

Dobra rada? Użyjcie czarnego, nieoczyszczonego ryżu! Efekty wizualne gwarantowane!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


avatar