Jak zrobić puree ziemniaczane?

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Jak sprawić, aby kartofelki przemieniły się w idealne puree z ziemniaków  z dodatkiem śmietany i masła? Czy gatunek warzywa odgrywa tu jakieś znaczenie? Może liczy się bardziej technika blendowania? Sprawdź, co musisz wiedzieć na temat domowe puree!

Blender do puree – niezbędnik w każdej kuchni!

Jak robi się ziemniaki puree? Niby nic trudnego: do ugotowanych ziemniaków dodaje się śmietanę, masło i przyprawy, po czym dokładnie się je prasuje/ugniata tak, aby przypominały jednolitą papkę. Jednak to wcale nie jest takie proste.

Przepis na puree z ziemniaków wymaga posiadania blendera – nie ukrywam, że przy próbach zrobienia go przy pomocy tłuczka nie jesteśmy w stanie rozbić idealnie wszystkich grudek. Na szczęście w sklepach bez żadnych problemów można nabyć blender do puree, a konkretnie blender ręczny ze specjalną końcówką. Dużą moc urządzenia pozwoli w 2-3 minutki zmiksować na idealnie gładką masę wszystkie warzywa (nie tylko ziemniaki, ale także korzeń selera,  bataty, pietruszkę i inne wykorzystywane do puree warzywa). Alternatywą może być praska do ziemniaków, jednak to dzięki blenderowi do puree uzyskamy idealną, nieco lepką konsystencję dania.

Jak wygląda taka końcówka?  Jej budowa nie jest zbyt skomplikowana, a potrafi zdziałać cuda!

Moja przystawka do puree Braun Multiquick 9 MQ9027

Ziemniaki na puree – czy gatunek ma znaczenie?

Nie poszukujmy się, gatunek ziemniaków ma ogromne znaczenie w przypadku przepisu na idealne puree.  Odmiany powinny być mączyste, z wysoką zawartością skrobi. W sklepach można je spotkać oznaczone jako ziemniaki typu B /C i C.

Ziemniaki na puree: odmiana Aster, Bryza, Irga, Bursztyn, Irys à jednym słowem wybierajcie te mączyste, które po ugotowaniu są nieco suche i się łatwo kruszą.

Jaka śmietana do puree będzie najlepsza? Tłusta – polecam gęstą śmietanę 18%  lub, w drodze wyjątku, gęsty, grecki jogurt.

Przepis na puree z ziemniaków i śmietany

Jak zrobić ziemniaki puree? Bardzo prosto – wystarczy zblendować gorące ziemniaki i je dobrze doprawić, jednak sekret w idealnym smaku kryje się we wcześniejszym podpieczeniu warzyw. Warto włożyć ziemniaki na 10 minut do piekarnika w opcji grillowania, dzięki czemu uzyskają charakterystyczny, wyraźniejszy smak.

Składniki na puree: ziemniaki, woda, sól, pieprz, śmietana 18% oraz masło.

Gotowanie warzyw: umyte bez skórki ziemniaki warto najpierw lekko podgrillować w piekarniku, a następnie pokroić w dość grubą kostkę; warzywa gotujemy w zimnej, osolonej wodzie około 15-20 minut od momentu zagotowania pilnując, aby nie były zbyt miękkie.

Blendowanie puree: do garnka z ziemniakami dodajemy 2 łyżki śmietany,  łyżkę masła i blendujemy. Robimy to ruchami góra-dół, co chwila unosząc lekko końcówkę blendera. Jeśli masa będzie zbyt gęsta, to dodajemy stopniowo śmietanę. Gdy konsystencja odpowiada naszym preferencjom, doprawiamy ziemniaki świeżo zmielonym pieprzem i odrobiną soli. Aby urozmaicić smak warto pokusić się o inne dodatki, takie jak sok z cytryny, tymianek czy też świeżo starte w dłoniach oregano.

Opcjonalnie możemy zamienić śmietankę na mleko, aby masa był lżejsza, jednak wówczas zadbajmy o to, aby ziemniaki były dość mączyste i zbite, ponieważ puree z młodych ziemniaków i mleka nie ma wystarczająco skrobi i całość może być zbyt rzadka.

Jak podgrzać puree?

Najlepszym rozwiązaniem jest przełożenie masy do ceramicznego lub szklanego naczynia i delikatne podgrzanie do w piekarniku – podgrzewanie puree na gazie lub kuchence indukcyjnej może spowodować przypalenie, zaś w piekarniku ustawionym na funkcję podgrzewania naczyń lub też o temperaturze 60-70 stopni szybko podgrzeje nam danie.

Zapiekane puree ziemniaczane w piekarniku można wzbogacić, dając na wierzch odrobinę startego parmezanu albo sera mozzarella.

Puree ziemniaczane inaczej

Spróbujcie dodać do podstawowego przepisy także podpieczone wcześniej inne warzywa, np. korzeń pietruszki, seler, cebulę czy też odrobinę topinamburu. Klasyczne puree można ozdobić kilkoma listkami natki pietruszki albo posypać świeżym koperkiem.

Smacznego!

Wpis nie jest w żaden sposób sponsorowany, bazuje wyłącznie na moim osobistym doświadczeniu!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.