Migdałowa szarlotka z bezą – przepis

Migdałowa szarlotka z bezą – przepis

Puszysta i lekka migdałowa szarlotka z bezą to idealna propozycja dla wszystkich miłośników jabłuszkowych wypieków. Ciasto jest nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo ładnie się prezentuje – można upiec je zarówno na weekend, jak i przygotować w postaci torciku dla wyczekiwanych gości.

Lekka szarlotka z bezą na migdałowym spodzie – przepis

Migdałowa szarlotka jest nieco pracochłonna, głównie ze względu na czas poświęcony na chłodzenie ciasta oraz prażenie jabłek, ale uwierzcie mi, smak ciasta wynagradza włożony w nie trud! Moim zdaniem to najlepszy jabłecznik na kruchym cieście z bezą, jaki kiedykolwiek jadłam w życiu, a tych było wszak niemało!

Migdałowe ciasto kruche – składniki:

  • 400 gram mąki pszennej,
  • 200 gram masła,
  • 3 żółtka,
  • 2 opakowania cukru migdałowego,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 gram cukru pudru.

W misce mieszamy zimne masło z żółtkami, cukrem pudrem, cukrem migdałowym, proszkiem do pieczenia oraz mąką. Robimy to szybko, ponieważ kruche ciasto do szarlotki nie lubi ciepła naszych rąk – warto wykorzystać tutaj rękawiczki jednorazowe lub użyć robota kuchennego. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części – dwie trzecie porcji rozkładamy na wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm, drugą wkładamy do woreczka foliowego, a następnie blaszkę i ciasto  wkładamy do zamrażarki na przynajmniej 60 minut.     

Dlaczego należy użyć masła do ciasta kruchego a nie margaryny? To właśnie masło nadaje charakterystycznej kruchości (przy odpowiednich proporcjach 2:1, tj. dwie części mąki na jedną część tłuszczu), zaś dodatek margaryny sprawi, że ciasto będzie zakalcowate i twarde.

Nadzienie jabłkowe – składniki:

  • 1,5 kg całych jabłek,
  • 1,5 łyżeczki cynamonu.

Jabłka obieramy, trzemy na tarce na grubych oczkach i wkładamy do garnka. Na wolnym ogniu lekko je prażymy, dodając cynamon i w razie potrzeby odrobinę cukru.  Prażymy je do momentu, aż z dna garnuszka wyparuje cała woda.

Pianka bezowa – składniki:

  • 3 białka jajek,
  • szczypta soli,
  • 150 gram cukru-pudru.

Do białek dodajemy odrobinę soli i ubijamy na sztywną masę. W połowie dodajemy porcjami cukier puder lub drobny cukier do wypieków.

Układanie warstwowe szarlotki:

Ciasto kruche wyjmujemy z zamrażalnika i wkładamy od razu do nagrzanego do 165 stopni piekarnika na około 15 minut do momentu, aż ciasto ładnie się podpiecze. Wyjmujemy je gorące, wierzch posypujemy obficie bułką tartą lub zmielonymi orzechami, następnie wykładamy jabłuszka, a na koniec pianę z białek. Na wierzch obficie ścieramy na grubych oczkach pozostała część ciasta i wkładamy do piekarnika.

Migdałową szarlotkę pieczemy przez 40-50 minut. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na stole. Najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments