Tort mleczno-cytrynowy dla amatorów słodkości!

Tort mleczno-cytrynowy dla amatorów słodkości!

Przedstawiam przepis na tort mleczno-cytrynowy, który kusi z jeden strony swą lekkością, zaś drugiej odświeża dzięki zawartości sporej ilości soku z cytryny i limonki. Idealna propozycja na majowo-czerwcowe popołudnia przy filiżance białej herbaty. Nie za słodko, ale przyjemnie i sycąco.

Masa cytrynowa do tortu – na co uważać?

Przede wszystkim nasze ciasto powinno być smaczne, pozbawione charakterystycznej dla cytrusów gorzkości skórki. W tym celu zarówno cytrynę, jak i limonki sparzamy wrzątkiem, a następnie skórkę dobrze myjemy pod bieżącą wodą. W ten sposób usuwamy zawarty na niej wosk oraz resztki oprysków. Polecam wybrać do naszego przepisu cytryny bio – często są dostępne w lidlu w dobrych cenach, nie posiadają woskowanej skórki i smakują naprawdę dobrze.

Ciasto z masą cytrynową nie jest na kwaśne, ponieważ jego smak łagodzi dodatek mleka w proszku i słodkiego serka mascarpone. Masa cytrynowa do tortu może ulec zwarzeniu, dlatego podczas blendowania/miksowania ważne jest, aby zachować względnie stałą prędkość urządzenia, a także dodawać sok niewielkimi partiami, dobrze go uwiercając przed kolejną porcją.

Masa mleczno-cytrynowa – przepis

  • 250 gram serka mascarpone,
  • 1 szklanka 250 ml mleka w proszku pełnego (nie granulowanego),
  • sok z 1 dużej cytryny,
  • mleczko zagęszczone w puszce 200 ml,
  • 1 opakowanie cukru ze skórką cytrynową

Wykonanie masy: do miski przekładamy serek mascarpone i blendujemy, dodając stopniowo mleko w proszku. Następnie dodajemy mleczko zagęszczone, cukier ze skórką cytrynową oraz sok z jednej cytryny. Wszystko blendujemy na średnich obrotach do momentu połączenia się wszystkich składników, nie dłużej. Krem wstawiamy na 10 minut do lodówki, aby lekko stężał.

Uwaga: do masy nie dodajemy już cukru! Serek i mleko są wystarczająco słodkie same w sobie, nie ma w ogóle potrzeby dosładzać całości 9 dodawać jej tym samym kaloryczności.

Przepis na biszkopt znajdziecie we wpisie Przepis na puszysty biszkopt do tortu bez proszku do pieczenia!

Przygotowanie torciku:

Ostygnięty biszkopt kroimy na 3 placki. Pierwszy nasączamy obficie sokiem z wyciśniętej limonki i i cytryny, kładziemy warstwę masy i przykrywamy drugim plackiem. Powtarzamy czynność. Wierzch tortu smarujemy pozostałością masy i ozdabiamy plasterkami cytrusów i opcjonalnie odrobiną cukru trzcinowego. Ciasto przechowujemy w lodówce, niemniej najlepiej smakuje wyjęte około 30 minut przed jedzeniem.



Subscribe
Powiadom o
guest
2 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Kosmetykoholiczka
Kosmetykoholiczka
3 lat temu

Dzięki za przepis – taki TIP dla innych którzy będą chcieli skorzystać. Radzę dwa razy zlać cytrynę wrzątkiem bo u mnie gorycz nadal była wyczuwalna 🙁

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.