Szybki obiad na lato w 15 minut? Oto przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem w paprykowej otoczce. Lekkostrawne i sycące danie jest naprawdę proste w przygotowaniu, a czas spędzony w kuchni trwa tyle, ile jeden blok reklamowy.
Makaron ze szpinakiem i kurczakiem- przepis
Makaron z kurczakiem i szpinakiem to świetny pomysł na szybkie i przede wszystkim pożywne danie, które można jeść nie tylko na gorąco, ale i na zimno. Jest lekkostrawne i pełne wartości odżywczych – głównie za sprawą chudego, drobiowego mięsa oraz dużych ilości zielonego szpinaku oraz czosnku.
Oczywiście w wersji wegetariańskiej mięso można zastąpić serem – polecam makaron ze szpinakiem i fetą – albo smażonym na oliwie tofu. W wersji wegańskiej proponuję przygotować makaron ze szpinakiem i czosnkiem – wystarczy wykluczyć z poniższego przepisu składniki odzwierzęce, a do samego sosu dodać znaczne ilości przypraw i dwa razy więcej czosnku.
Składniki dla dwóch osób:
- 20 dag makaronu w kształcie muszelek,
- 1 duża pierś kurczaka,
- 30 dag mrożonego szpinaku,
- 120 ml śmietanki 30%,
- 1 łyżka masła,
- 3 ząbki czosnku,
- oliwa z oliwek,
- 2 łyżeczki papryki czerwonej i papryki wędzonej,
- ½ łyżeczki papryczki chili,
- sól i pieprz.
Wykonanie: pierś kurczaka myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie kroimy mięso na niewielkie kawałki i obtaczamy w przyprawach (papryki, sól i pieprz). Wkładamy je do lodówki na 5 minut i w międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Czosnek kroimy w bardzo drobną kostkę i smażymy na odrobinie oliwy z oliwek – gdy będzie już lekko podsmażony, to dodajemy zamrożony szpinak i na wolnym ogniu czekamy, aż masa się rozpuści. Do garnuszka dodajemy łyżkę masła oraz śmietankę 30%. Gotujemy 2-3 minutki. Kurczaka smażymy na patelni przez 2-3 minuty do uzyskania złotego koloru. Danie podajemy z makaronem, szpinakiem i wyłożonym na nim kurczakiem. Smacznego!