Muffinki bananowe z kardamonem

Muffinki bananowe z kardamonem

Przepis na babeczki bananowe z kardamonem, które można przygotować w zaledwie 10 minut! Gwarantuję, że po ich upieczeniu trudno będzie się oprzeć, by nie sięgnąć po gorące muffinki bananowe. Oczywiście kardamon jest tylko jedną z wielu przypraw, jakie możemy dodać do deseru: pasuje tu zarówno cynamon, jak i odrobina suszonego imbiru oraz szczypta przyprawy piernikowej. Wszystko zależy od tego, na jaki smak mamy akurat ochotę!

To przede wszystkim zdrowe muffinki bananowe – znamy każdy składnik, a jeśli któryś nie pasuje do naszej diety, można go niemal bez problemu zastąpić innym. Babeczki są wilgotne i jednocześnie niezbyt słodkie – polecam je na drugie śniadanie albo dodatek do kawy lub herbaty w czasie przerwy.

Przepis na muffinki bananowe (12 sztuk)

Składniki:

  • 250 gram mąki krupczatki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 150 gram serka homogenizowanego (wybrałam waniliowy),
  • 4 duże, dojrzałe banany,
  • 1 łyżeczka kardamonu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 50 ml oleju słonecznikowego.

Wykonanie: produkty dzielimy na składniki suche oraz mokre. Do miseczki przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, kardamon i cukier puder. W drugiej misce rozgniatamy banany, dodajemy jajka, olej oraz serek homogenizowany, dokładnie mieszamy. Obie masy łączymy i nakładamy do ¾ objętości papilotek.

Bananowe muffinki pieczemy w temperaturze 170 stopni (grzałka góra-dół) przez około 20-25 minut. Musimy je sprawdzić patyczkiem w trakcie pieczenia – ważne, aby w środku były suche. Wyjmujemy od razu z piekarnika, aby nie utraciły swojej wilgotności.

Szybkie muffinki bananowe – inne pomysły na zdrowe babeczki

Marzą Ci się muffinki bananowe z czekoladą? Żaden problem! Wystarczy do przepisu dodać około 150 gram deserowych kropelek czekoladowych do gotowej masy, delikatnie wymieszać do połączenia składników i gotowe!

W wersji bezglutenowej muffiny bananowe wymagają zastąpienia mąki krupczatki zmielonymi płatkami owsianymi lub inną mąką bez glutenu – polecam migdałową, kasztanową lub kokosową. Są lekkie, a ich delikatny smak przyjemnie wpływa na całokształt deseru.

A co powiesz na muffinki bananowe fit? Wystarczy wyeliminować z przepisu cukier puder i dodać odrobinę stewii lub ksylitolu. Mąkę krupczatką można spokojnie zastąpić mąką żytnią i wydłużyć pieczenie o dodatkowe 2-3 minutki. Takie muffinki bananowe bez cukru i tak będą słodkie, ponieważ dojrzałe owoce zawierają wystarczającą ilość fruktozy, nie wspominając o odrobinie słodkości z serka homogenizowanego, który pozwala utrzymać wilgoć.



Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Mary
Mary
3 lat temu

Rany, uwielbiam muffinki bananowe, ale nigdy nie robiłąm ich z kardamonem! A kardamon kocham tak samo 🙂 Lecę do kuchni próbować, czasami warto szwędać się po internecie i znaleźć takie perełki <3