Racuchy bez drożdży, z malinami i syropem klonowym

Racuchy bez drożdży, z malinami i syropem klonowym

Szybki i prosty przepis na racuchy bez drożdży, podane ze świeżymi, jesiennymi malinami oraz odrobiną słodkiego syropu klonowego. To nie tylko pomysł na śniadanie, ale także lekkostrawny obiad w trakcie ciepłych, wrześniowych dni. Świetny sposób na przemycenie owoców w posiłkach dla dzieciaków oraz wykorzystanie malin, które mają tendencję do stosunkowo szybkiego się psucia.

Racuchy z malinami – przepis

Przepis na racuchy z malinami wymaga 10 minut przygotowania ciasta oraz kolejnych 10 minut smażenia. Nie trzeba czekać aż ciasto wyrośnie, co z pewnością docenią miłośniczki szybkich i lekkich posiłków. Jestem zwolenniczką mieszania składników mokrych i suchych, dlatego warto mieć pod ręką dwie miseczki i trzepaczkę, aby usprawnić cały proces przygotowywania malinowych placuszków.

Weganie mogą zastąpić mleko dodatkiem oleju słonecznikowego (jednak używamy go mniej, około ¾ szklanki) albo mleczkiem kokosowym lub innym napojem roślinnym (1 szklanka), zaś funkcję jajek spokojnie przejmie jeden dojrzały banan lub zmielone siemię lniane. Mąkę pszenną można zamienić na bezglutenową mąkę owsianą.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka 3,2 % ,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżki płynnego miodu,
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła,
  • 1 szklanka malin,
  • syrop klonowy.

Wykonanie: W jednej misce mieszamy suche składniki (mąkę, sodę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i sól), zaś w drugiej mleko, jajka, rozpuszczone masło i miód. Zawartość obu miseczek łączymy za pomocą trzepaczki i energicznie mieszamy do momentu, aż masa będzie idealnie gładka. Dodajemy na sam koniec maliny i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto powinno być gęste, o wiele bardziej niż ciasto naleśnikowe.

Placuszki nakładamy łyżką na rozgrzaną teflonową patelnię z odrobiną masła i smażymy około 1,5 minuty z każdej strony (lub do momentu, aż pojawią się drobne pęcherzyki powietrza). Podajemy je z dodatkiem malin oraz syropu klonowego. Można je oprószyć cukrem-pudrem i ozdobić listkami świeżej mięty. Racuchy z malinami są puszyste w środku i chrupiące na zewnątrz. Smacznego!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments