Przeziębienie – domowe sposoby i przepisy

Przeziębienie – domowe sposoby i przepisy

Naturalne sposoby na przeziębienie, znane już od wielu pokoleń, to nie tylko tanie, ale przede wszystkim skuteczne metody walki z chorobą i to bez żadnych skutków ubocznych. Bioaktywne składniki zawarte w takich produktach jak cebula, czosnek czy miód znacząco poprawiają funkcjonowanie naszego układu odpornościowego, wzmacniając ciało do walki z przeziębieniem.  Jak zrobić syrop z cebuli? Co pomaga na ból gardła? Jak zneutralizować posmak czosnku? Zdradzam najlepsze domowe sposoby na przeziębienie!

Domowe sposoby na kaszel – syrop z cebuli

Syrop z cebuli działa na uporczywy, suchy kaszel, przy anginie i zapaleniu oskrzeli. Cebula zawiera dwusiarczek alilopropylowy oraz fitoncydy o właściwościach bakteriobójczych, a także wiele przeciwutleniaczy, mikro i makroelementów.

Oczywiście poniższy przepis na cebulowy syrop to jego podstawowa wersja – można go urozmaicić, dodając takie składniki jak rozgnieciony czosnek, cytrynę, imbir albo odrobinę miodu.

Nie wierzysz w lecznicze właściwości cebuli? Zachęcam do lektury tych artykułów naukowych:

Antyrakowa czerwona cebula

Cebula i zielona herbata zapobiegają przewlekłemu stanowi zapalnemu

Cebula obniża poziom cukru we krwi i cholesterol

Dodatkowo, aby nieco złagodzić męczący kaszel, warto po gorącej kąpiel posmarować plecy rozgrzewającą maścią lub natrzeć plecy ziołową nalewką i od razu położyć się do łóżka. Dorośli mogą sięgnąć po jeszcze jedną rzecz – kieliszek nalewki malinowej. Porządnie przespana noc w połączeniu z wygrzaniem potrafi zdziałać cuda.

Przepis na syrop z cebuli

Jak zrobić syrop z cebuli? Dużą, obraną białą cebulę kropimy w plasterki, które układamy warstwowo  w czystym słoiku. Zasypujemy cebulę cukrem i przechodzimy do następnej warstwy. Słoik pozostawiamy otwarty w temperaturze pokojowej, cebula nieco zmięknie i można dołożyć jeszcze troszkę do środka. Całość przykrywamy gazikiem i pozostawiamy na dobę w temperaturze pokojowej.

Syrop z cebuli – dawkowanie i przechowywanie

Jak długo może stać syrop z cebuli? Tak naprawdę powinno się go spożywać na bieżąco, dawkując trzy razy dziennie po łyżce stołowej, także po 2-3 dniach powinien się skończyć. Lepiej zawsze zrobić świeży syrop niż przygotowywać nadmierną ilość. Cukru używamy tylko tyle, aby lekko przysypał cebulę i właśnie z tego powodu nie syrop ma naprawdę krótki termin ważności.

Co pomaga na ból gardła?

Mleko, miód i czosnek – kto nie zna tego połączenia? Zawarte w czosnku siarczki i allicyna hamują rozwój bakterii, miód zawiera związki antybiotyczne (lizozym, inhibina i apidycyna) wykazujące silne działanie antybakteryjne, zaś mleko to bogactwo minerałów i mikroelementów. Jednak aby taka mieszanka na przeziębienie skutecznie zadziałała, należy przestrzegać jednej zasady – całość nie może być gorąca! Pod żadnym pozorem nie można zagotować mieszanki!  Wysoka temperatura skutecznie „zabija” wszelkie dobroczynne składniki, dlatego podgrzewając mleko pilnujmy, by nie przekroczyło oto temperatury 40 stopni.

Jednak nie każdy wie, jak zrobić mleko z czosnkiem tak, by nieco zabić jego charakterystyczny smak – tutaj z pomocą przychodzi właśnie wspomniany miód. Jego słodki smak znacznie łagodzi czosnkową gorycz. Masz problem z brzydkich oddechem po zjedzeniu czosnku? Sięgnij po kawałek jabłka, miętę, sałatę albo pietruszkę, które znacząco neutralizują nieprzyjemny posmak.

Kilka naukowych ciekawostek na temat czosnku:

Czosnek skuteczny w leczeniu infekcji dróg moczowych

Czosnek lekiem na nadciśnienie

Świeży czosnek lepszy dla serca

Z kolei mleko z miodem i masłem lekko natłuszcza gardło, łagodząc dolegliwości bólowe i działając przeciwzapalnie. Świetnie sprawdza się na chorą krtań i bardzo dobrze uzupełnia farmakologiczne leczenie dolegliwości.

Mleko z miodem i czosnkiem – przepis

Taką lecznicą miksturę należy przygotowywać na bieżąco. Do rondelka wlewamy 300 ml mleka, dodajemy jeden ząbek rozgniecionego czosnku oraz 2 łyżki naturalnego miodu. Całość mieszamy, przecedzamy i wypijamy ciepłe.

Mleko z miodem i masłem – przepis

Do garnuszka wlewamy 300 ml mleka, dodajemy łyżeczkę masła oraz łyżeczkę miodu. Całość tylko podgrzewamy do temperatury około 40 stopni, ciągle mieszając. Wypijamy od razu ciepłe.

Uwaga! Warto podkreślić, że powyższe przepisy to naturalne sposoby na przeziębienie wspomagające organizm, jednak nie będące żadnymi lekami! W razie dolegliwości utrzymujących się 2-3 dni należy udać się do lekarza po profesjonalną poradę.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments