Surówka jesienna do obiadu

Surówka jesienna do obiadu

Jaka surówka do obiadu będzie najlepsza w tej porze roku? Co prawda jesień nie obfituje w tak wielki wybór warzyw, jakim możemy cieszyć się wiosną i latem. Dobra surówka jesienna do obiadu bazuje głównie na warzywach korzennych i kapuścianych: marchewce, pietruszce, selerze, porze, a także kolorowych kapuścianych głowach. Dzisiaj przygotowałam kilka pomysłów na surówkę do obiadu bazujących na marchewce.

Moje przepisy na jesienne surówki do obiadu nie mają w składzie majonezu  – uważam, że nie ma sensu dodawać do obiadu dodatkowych i w tym przypadku zbędnych kalorii. Majonez można zastąpić gęstym jogurtem.

Jeśli brakuje Wam pomysłu na surówkę na obiad, warto sięgnąć po coś, co odmieni proste i każdemu znane przepisy – garść prażonych ziaren dyni, słonecznika czy odrobina rodzynek zmienią smak i nieco teksturę warzyw. Sama marchewka i jabłka to prawdziwa bomba witaminowa, sami zobaczcie:

Tania, prosta i lekka surówka do obiadu – nie ma nic lepszego od naszej rodzimej marchewki i jabłek! Oto moje cztery propozycje na witaminową bombę na nadchodzące jesiennie dni!

Surówka z marchewki i jabłka

Dwie duże marchewki i jedno słodkie jabłuszko obieramy i ścieramy na grubej tarce.  W małej miseczce mieszamy energicznie wyciśnięty z połówki cytryny sok, oliwę z oliwek, sól oraz odrobinę cukru. Całość mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aby przeszła dressingiem.

Surówka z pora i marchewki ze śmietanką na słodko

Tak podana jesienna surówka z marchewki to ukłon w stronę dzieciaków, które bez wyjątku uwielbiają słodki smak. Proporcje warzyw wynoszą pół na pół: dajemy tyle samo drobno startych marchewek, ile słodkich jabłuszek. Następnie kroimy bardzo drobno biała część pora i dodajemy do pozostałych składników.  Surówkę mieszamy z sosem na bazie śmietanki 18% oraz odrobiny cukru. Jeśli całość jest za słodka, wystarczy dodać odrobinę soku z cytryny.

Surówka z marchewki z chrzanem na ostro

To już wersja dla dorosłych lubiących nieco wyrazistości w surówkach towarzyszących głównemu daniu. Do startej na drobnych oczkach marchewki (3 sztuki) dodajemy dwie czubate łyżeczki chrzanu oraz łyżkę kwaśnej śmietanki 12%. Korektę smaku zapewni nam cukier oraz sól.

Surówka z marchewki, jabłka i selera

Dwie marchewki, jedno jabłko i połowę średniej wielkości selera obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki. Całość mieszamy z osłodzoną śmietanką 12% lub 18% i skrapiany odrobiną soku z cytryny.



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments