Jak rozpuścić czekoladę? 3 sprawdzone sposoby!

Jak rozpuścić czekoladę? 3 sprawdzone sposoby!

Nie ma nic lepszego na cieście niż dobra, wyrazista polewa czekoladowa zrobiona z prawdziwej czekolady. Zapomnijcie o wszelkich  gotowych masach lub babcinych polewach z ogromną ilością margaryny! Rozpuszczanie czekolady w domu jest naprawdę proste, wystarczy tylko pamiętać o trzech zasadach: wyborze dobrej jakości produktach, dodaniu odrobinę rozpuszczonej kawy i prawidłowym topieniu czekolady.

Jak rozpuścić czekoladę na polewę?

Jak dobrze rozpuścić czekoladę, by się nie zważyła i jednocześnie nie zastygła zbyt szybko podczas ozdabiania ciasta? Sukcesem jest wybór dobrej jakości produktów – do polewy najlepiej użyć połączenia czekolady deserowej/gorzkiej oraz czekolady mlecznej – wówczas masa nie jest za słodka i ma wyrazisty, mocno intensywny smak. Sekret rozpuszczonej czekolady kryje się także w dodatku odrobiny kawy rozpuszczalnej. Wystarczy dodać pół łyżeczki kawy na jedną tabliczkę, by znacznie podbić smak polewy.

Czekoladę możemy rozpuścić na trzy sposoby: poprzez kąpiel wodną, przygotowanie ganache czekoladowego lub rozpuszczeniu w mleku. Te wszystkie trzy metody łączy jedna zasada: w czasie topienia nie wolno mieszać czekolady, musi ona zabrać odpowiedniej temperatury. Nigdy nie rozpuszczamy czekolady bezpośrednio na palniku, ponieważ zawsze się przypali.

Ciekawostka: aby uzyskać błyszczącą czekoladę, dodajemy do środka odrobinę płynnego miodu lub syropu z agawy.

Kąpiel wodna czekolady

Kąpiel wodna dla czekolady to jedna z najprostszych, a zarazem skutecznych metod do przygotowania czekoladowego sosu. Do szerokiego garnka wlewamy wodę, do środka wkładamy miskę (tak, by nie dotyka tafli wody) i podgrzewamy. Do miski wrzucamy posiekaną czekoladę i delikatnie mieszamy w jedną stronę. Unosząca się i ogrzewająca naczynie para będzie delikatnie roztapiać czekoladę. Całość mieszamy za pomocą szpatułeczki.

Ganache czekoladowy

To mój ulubiony sposób przygotowania polewy: do garnka wlewamy 30 ml śmietanki 30% na każde 100 gram pokrojonej czekolady. Czekamy, aż śmietanka się zagotuje, wyłączamy kuchenkę i wrzucamy do środka czekoladę. Koniecznie czekamy około 2-3 minut, w tym czasie w ogóle nie dotykając zawartości (inaczej masa się zważy!). Czekolada nabierze temperatury i po tym czasie, za pomocą szpatułki, delikatnie mieszamy całość w jedną stronę. Ozdabiamy nią ciasto i wkładamy do lodówki, by masa mogła zastygnąć. Ganache z czekolady świetnie nadaje się do czekoladowego fondue lub ozdabiania własnych pralinek.  

Jak rozpuścić czekoladę w mleku?

Ten sposób wymaga nieustającej uwagi, bowiem wystarczy moment, by mleko wykipiało lub czekolada zbyt mocno i przywarła do dna naczynia. Na małego garnka wlewamy tyle mleka, aby zakryło dno i podgrzewamy. Gdy zacznie parować, wrzucamy czekoladę, zmniejszamy ogień i nieustannie mieszając, rozpuszczamy czekoladę.

Istnieje również inna metoda topienia czekolady za pomocą mleka: do miseczki z pokruszoną czekoladą dodajemy bardzo gorące mleko (niewielką ilość), przykrywamy, by temperatura podgrzała produkt i delikatnie mieszamy po 2-3 minutkach.

Jak rozpuścić biała czekoladę?

Im więcej kakao, tym lepiej czekolada się rozpuszcza. Problem stwarza zatem biała odmiana słodkości – ma w sobie dużo tłuszczu kakaowego, który może się rozwarstwić, dlatego wybierając białą czekoladę, zawsze warto zwrócić uwagę, by miała jak najkrótszą listę składników i była faktycznie dobrej jakości. Po drugie – im drobniej ją posiekamy, tym szybciej się rozpuści. Jeśli jednak dojdzie do zważenia, wówczas dodajemy do masy trochę masła i próbujemy połączyć to w całość. Z doświadczenia mogę polecić rozpuszczanie białej czekolady w mleku – to najlepszy sposób na uzyskanie gładkiej, jednolitej masy.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments