Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?

Dlaczego warto jeść gorzką czekoladę?

Ciemna, momentami wręcz czarna czekolada nieuchronnie kojarzy się z gorzkim, cierpkim smakiem. Jednak naukowcy jednoznacznie wskazują, iż zawarte w tym smakołyku flawonole wykazują pozytywny wpływ na nasz organizm. Dlaczego warto sięgać po gorzką czekoladę? Jakie są jej prozdrowotne właściwości?

Gorzka czekolada właściwości prozdrowotne

Gorzka czekolada zawiera ziarna kakowca, które mają w sobie ilości flawonoidy. Ich wpływ widać w trakcie kilku procesów: produkcji tlenku azotu, działania antyoksydacyjnego, przeciwpłytkowego, przeciwzapalnego, obniżenia poziomu lipidów, a także zmniejszenia insulinooporności.

Czy czekolada gorzka jest zdrowa? Ano jest! Jest jeden warunek – musimy sięgać po tę gorzką,  o zawartości przynajmniej 70% kakao. Ziarna kakaowca mają w sobie ogromne ilości flawonoidów, czyli związków organicznych o działaniu antyoksydacyjnym, które znacząco poprawiają funkcje poznawcze mózgu i łagodzą stany zapalne. Mało tego! Kakao zawiera także składniki psychoaktywne, które wywołują uczucie euforii, łagodząc stany depresyjne. Czekolada z zawartością 85% kakao posiada więcej serotoniny, hormonu szczęścia, dlatego jedząc czekoladę zwyczajnie poprawia nam się samopoczucie!

Flawonole rozszerzają naczynia krwionośne, co przywraca elastyczność tętnic i zmniejsza ryzyko rozwoju miażdżycy. Pozwala to także nieco obniżyć ciśnienie krwi, jednak są to dane rzędu 2-3 mm Hg, dlatego nie warto wiązać z jedzeniem gorzkiej czekolady spektakularnych efektów. Największe stężenie flawonoidów osiągamy do 3 godzin po spożyciu czekolady, a utrzymują się w organizmie nawet do 8 godzin.

Kakao to źródło naturalnego magnezu, którego braki przyczyniają się do poważnych zaburzeń metabolicznych. Czekolada gorzka ma dużo większą zawartość żelaza, magnezu, fosforu i cynku niż jej inne odmiany.  Mam też dobrą wiadomość dla osób zmagających się z insulinoopornością. Wykazano zmniejszoną insulinooporność u osób spożywających 100 g czekolady codziennie przez 15 dni.

Niestety, tych prozdrowotnych właściwości gorzkiej czekolady nie potwierdzono  przy spożywaniu czekolady białej ani mlecznej. A szkoda!

Jakie są zalety gorzkiej czekolady?

Czy gorzka czekolada tuczy? Otóż warto mieć na uwadze, że przyczyną otyłości jest nadwyżka kaloryczna. Gorzka czekolada na diecie nie jest zabroniona, wręcz przeciwnie, ze względu na swoje właściwości zdrowotne można po nią sięgać nawet w trakcie odchudzania. Ważne jest tylko, aby nie przekraczać dziennej dawki kalorycznej.  

Dlaczego sportowcy jedzą gorzką czekoladę? Gorzka czekolada przydaje się w trakcie górskich wędrówek. Jeden gram ma około 5-6 kcal i sporą dawkę magnezu: 3-4 kostki czekolady dostarcza 7-8% dziennego zapotrzebowania na magnez. Na dodatek zawarte flawonoidy, a dokładnie ich odmiana o nazwie flawonole (które obecne są także w herbacie, czerwonym winie, jabłkach czy tez owocach kiwi), rozszerzają naczynia krwionośne i ułatwiają lepsze dotlenienie organizmu.

O tym, że czekolada dodaje energii, nie trzeba nikogo przekonywać. Tabliczka gorzkiej czekolady dostarcza 60-70 mg kofeiny, czyli tyle, ile jedna filiżanka kawy.

Ile gorzkiej czekolady dziennie można zjeść? Tutaj niestety muszę rozczarować – dietetycy zalecają, by nie przekraczać dziennie porcji 3-4 kostek (ok. 20 gramów). Przyznaję, że mimo tych wszystkich właściwości zdrowotnych gorzkiej czekolady trudno mi po nią sięgać, wolę słodkie odpowiedniki, najlepiej deserowe. Owszem, można obejść się bez cukru w czekoladzie, ale co wtedy warte jest nasze życie, jeśli nie ma w nim odrobiny słodkości?

Źródła naukowe:

  1. Gorzka czekolada dobra dla mózgu?
  2. Osoby jedzące czekoladę są mniej narażone na depresję
  3. Gorzka czekolada chroni przed miażdżycą
  4. Gorzka czekolada obniża ciśnienie
  5. Wpływ spożycia czekolady na organizm człowieka


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments