Czarne muffinki z serkiem Philadelphia

Czarne muffinki z serkiem Philadelphia

Moje czarne muffinki z serkiem Philadelphia można w sumie określić mianem czarno-białych babeczek. Przepis nieco autorski, bowiem stanowi mieszaninę kilku receptur z sieci, a także własnego doświadczenia w pieczeniu muffinek.

Muffinki nie są zbyt słodkie, a dzięki użyciu serka Philadelphia w niczym nie przypominają zwykłych serniczków, bowiem masa jest bardzo kremowa, a balans cukru i soli pozwala uzyskać przyjemną, lekką konsystencję kremu. Idealne dla kogoś, kto nie lubi tradycyjnego sernika a docenia smak lekko słonego nabiału.

Czarne muffinki z serkiem Philadelphia – przepis

Od razu uprzedzę, że nie testowałam tego przepisu z innym rodzajem serka. Wiem, że Philadelphia jest droga, niemniej wychodzę z założenia, że lepiej postawić na produkty dobrej jakości i zjeść dobry jakościowo produkt niż kombinować z tańszymi zamiennikami i obejść się smakiem z powodu zakalca lub rozlanego nadzienia.

Przepis na czarne muffinki z serkiem Philadelphia oscyluje na około 15 babeczek – wiele zależy od foremek, jakich używacie – im większe, tym mniejsza liczba wypieków.

Składniki suche:

  • 200 gram mąki pszennej,
  • 200 gram cukru,
  • 30 gram czarnego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Składniki mokre:

  • 1 jajko plus białko z drugiego jajka,
  • 250 ml mleka,
  • 100 ml oleju rzepakowego.

Serek Philadelphia:

  • 250 gram serka (2 opakowania),
  • 1 żółtko,
  • 50 gram cukru.

Składniki suche mieszamy ręcznie ze składnikami mokrymi tylko do momentu połączenia się wszystkich składników. W osobnej miseczce mieszamy żółtko z cukrem na kogel-mogel i dodajemy serek, mieszamy do momentu połączenia się składników – masa powinna być stosunkowo zwarta i kleista.

Do blaszki wkładamy foremki do muffinek, wypełniamy do ¾ objętości ciemną masą, a na wierzch dodajemy serowy kleks. Czarne muffinki z serkiem Philadelphia pieczemy w nagrzanym piekarniku (góra-dół) w temp. 175 stopni przez około 25 minut (do suchego patyczka). Studzimy na kratce. Wierzch posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!



guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.