Poznaj certyfikat jakości mięsa QAFP!

Poznaj certyfikat jakości mięsa QAFP!

Wybierając produkty z tym oznaczeniem, decydujesz się na najwyższą jakość posiłków, bez dodatków wody lub innych substancji zwiększających masę czy poprawiających jakość produktu. To także gwarancja, że mięso nie było mrożone. Dowiedz się więcej o tym prestiżowym certyfikacie i jak może on wpłynąć na Twoje codzienne wybory spożywcze.

Czym jest QAFP?

Certyfikat QAFP, czyli Quality Assurance for Food Products, to znak jakości gwarantujący najwyższy standard produkcji żywności. System QAFP powstał z inicjatywy Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego w 2009 roku. Od tego czasu system wydał około 1300 certyfikatów.

Jakie mięso oznacza się certyfikatem QAFP?

Obejmuje on mięso wieprzowe, drobiowe oraz wędliny drobiowe i wieprzowo-wołowe. Każda pozycja asortymentu jest zgodna z oddzielnie skodyfikowanymi normami jakości systemu QAFP. Produkty certyfikowane przez QAFP pochodzą z wiarygodnego i identyfikowalnego źródła – od hodowli aż po produkt końcowy.

Co to w praktyce oznacza? Zwierzęta hodowlane są karmione paszami, które nie wpływają na smak i walory zapachowe mięsa. Co ważne, do mięsa nie jest wprowadzana woda ani inne substancje zwiększające masę i poprawiające jego jakość. Mięso wieprzowe i drobiowe musi być pakowane w atmosferze gazów obojętnych (MAP) lub VACCUM.

A co z wędlinami?

Do produkcji wędlin oznaczonych tym certyfikatem używa się wyłącznie świeżego mięsa wyprodukowanego w systemie QAFP z określoną standaryzacją mięsa wieprzowego kl. II w zakresie zawartości tłuszczu. Nie wolno go nastrzykiwać solanką ani używać preparatu dymu wędzarniczego. Stosowane są wyłącznie naturalne przyprawy oraz dodawana niska zawartość soli.

Dlaczego warto kupować droższe mięso i wędliny?

Kluczowa jest świadomość tego, co spożywamy każdego dnia. Jak spożywanie mięsa wysokiej jakości wpływa na nasze zdrowie?

  • Pochodzą od zwierząt, które były lepiej karmione i hodowane w lepszych warunkach. Wpływa to na smak, teksturę i ogólną jakość produktu.
  • Nie zawierają sztucznych dodatków, takich jak konserwanty, które często znajdują się w tańszych produktach.
  • Wspiera praktyki hodowli zwierząt, które są bardziej humanitarne i ekologiczne.

Gdzie kupić mięso z oznaczeniem QAFP?

Na stronie systemu certyfikującego znajduje się mapka z oznaczeniami sklepów sprzedających tego typu produkty, jak i producentów posiadających owo oznaczenie.

Reasumując, kupując świeże mięso zwróćmy uwagę na to, by miało znak jakości QAFP. Cały proces produkcyjny od wyboru odpowiednich ras zwierząt, przez produkcję, pakowanie, aż po dystrybucję, jest ściśle kontrolowany, aby spełniać restrykcyjne wymagania systemu QAFP, co znacznie wpływa na walory smakowe produktu, nie wspominając o etycznej stronie traktowania zwierząt.

Źródła zdjęć: Unspash, QAFP

Źródła:

  1. https://qafp.pl/
  2. https://www.gov.pl/web/rolnictwo/system-gwarantowanej-jakosci-ywnosci-qafp


Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments