Przepis na keks angielski wygląda nieco inaczej niż na naszą polską wersję keksu – jest bardziej zwarty, ma w sobie mnóstwo bakalii i na dodatek w ogóle nie opadają one na dno! To angielski keks bożonarodzeniowy, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić go w zwykły dzień – idealnie nadaje się do niesłodzonej kawy czy też herbaty, bowiem jego maślanowo-owocowy smak doskonale łączy się z lekką goryczką napoju.
Poniższy prosty przepis na keks z bakaliami jest naprawdę łatwy, nie trzeba osobno ubijać białek, a dzięki dużej ilości bakalii zachowuje wilgotność (zauważcie, że na 300 gram mąki dodajemy 300 gram bakalii!). Keks angielski jest bardzo wdzięcznym ciastem, ponieważ przykryty bawełnianą ściereczką jest w stanie zachować świeżość przez kilkanaście dni, a na dodatek bardzo dobrze się go też mrozi.
Keks angielski z żurawiną i skórką pomarańczową – przepis
Oto mój przepis na keks, który zawsze się udaje:
Składniki na keks angielski:
- 300 gram mąki pszennej 450,
- 200 gram masła,
- 4 jajka,
- 120 gram cukru pudru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100 gram suszonej żurawiny,
- 100 gram skórki pomarańczowej,
- 100 gram miękkich rodzynek.
Wykonanie keksu: bakalie włożyć do miseczki i oprószyć mąką do momentu, aż każdy będzie biały i nie będzie się kleił do pozostałych. W misce za pomocą blendera lub miksera utrzeć masła z cukrem-pudrem, a następnie pojedynczo dodawać całe jajka. Dodajemy następnie przesianą mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia. Mieszamy ręcznie do połączenia składników – masa będzie naprawdę bardzo gęsta. Dodajemy bakalie i dokładnie wszystko mieszamy. Masę przekładamy do solidnie wysmarowanej masłem keksówki (28 cm długości) i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni Celsjusza przez około 50 minut. W międzyczasie polecam sprawdzić patyczkiem, czy w środku ciasto jest już suche (tzn. patyczek po wyjęciu nie ma na sobie mokrej masy). Po upieczeniu wyjmujemy z formy na drewnianą deskę, a po wystudzeniu obsypujemy cukrem-pudrem lub zdobimy cytrynowym lukrem.
Starożytne ciasto – keks
Czy wiecie, że keks pieczono już w czasach starożytnych? W Rzymie odnaleziono zapiski z przepisem na owoce ciasto zawierające owoce granatu, orzeszki piniowe oraz rodzynki, a całość dosładzano miodem. Dzisiejsze prostokątne przysmaki mają nieco inną zawartość, bowiem keks z bakaliami zawiera głównie rodzynki, orzeszki ziemne, żurawinę, morele oraz kandyzowane owoce.