Zapiekanki na bagietce, podawane z pieczarkami, szynką, cebulką i dużą ilością startego sera to niewątpliwie nasz narodowy fast food. Wielu osobom takie przysmaki określa mianem zapiekanki PRL, ponieważ jest to typowe polskie danie, które wymyślono w naszym kraju w latach 70. XX wieku. Z czego robione są najlepsze zapiekanki z bagietek?
Przepis na domowe zapiekanki z bagietek
Składniki dla dwóch osób:
- 1 duża bagietka,
- 150 gram sera mozzarella,
- 200 gram pieczarek,
- 1 drobna cebulka pokrojona w kostkę,
- sos pomidorowy,
- szczypiorek.
Bagietkę kroimy na pół, każdą część dodatkowo przecinamy wzdłuż. Na wierzch smarujemy sos pomidorowy, dodajemy pieczarki, szynkę lub inne dodatki, a samą górę obficie posypujemy startym serem.
Zapiekanka z bagietek z pieczarkami i serem
To najbardziej klasyczna wersja przysmaku. Lepiej tu wybrać duże pieczarki, które ścieramy na tarce lub malutkie, które kroimy w plasterki.
Zapiekanka z bagietek z szynką i serem
Jeśli decydujemy się na bagietkę w wersji mięsnej, to wykorzystajmy do tego dobrą, włoską szynkę lub salami.
Zapiekanka z bagietek z kiełbasą i serem
Nie ma bardziej polskiego smaku w bagietce niż swojska, wiejska kiełbasa. Tutaj sięgnijmy po te wiejskie, wędzone i mocno przyprawione czosnkiem. Plasterki powinny być średniej grubości.
Zapiekanka z bagietek po włosku
Zamiast sosu pomidorowego wykorzystujemy oliwę z oliwek, a na wierzch pieczywa układamy przemiennie grubo pokrojone plasterki pomidora oraz plastry sera mozzarella. Zamiast francuskiej bagietki wykorzystajmy pieczywo typu ciabatta.
Kilka ważnych wskazówek dotyczących zapiekanek
- Pieczarki do zapiekanki mogą być surowe, pokrojone w bardzo cienkie plasterki lub też starte na grubych oczkach tarki.
- Ser w wiórkach to tylko i wyłącznie ser mozzarella. Inne nie będą się tak ładnie topić ani też przypiekać z lekko brązową skórką. Sera nie żałujemy, musi go być sporo!
- Dobrze, aby bagietki do zapiekanek były grube i szerokie, wtedy lepiej się je smaruje.
- Sos pomidorowy do bagietki – oczywiście może to być zwykłe keczup, niemniej można zaszaleć i dodać przyprawy takie jak oregano, tymianek czy rozmaryn.
- Ile piec zapiekankę z bagietki? Wystarczy włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika zapiekanki i trzymać je około 5 minut, do momentu rozpuszczenia się sera i jego ładnego zrumienienia.
- Wierzch każdej zapiekanki warto ozdobić, dodając pokrojony szczypiorek, bazylię, kolendrę albo natkę pietruszki. Polecam również oliwki i rukolę!
- Zamiast keczupu, można spróbować jeden z sosów grillowych, chilli lub amerykańskiego.
Do zapiekanki z bagietki można wykorzystać tak naprawdę dowolne składniki – wszystko, co zalega nam w lodówce lub ma bliski termin ważności. To także genialny sposób na wykorzystanie czerstwego pieczywa. A oto moja zapiekanka: