Świąteczne, miękkie pierniczki z miodem

Świąteczne, miękkie pierniczki z miodem

Oto prosty przepis na miękkie pierniki świąteczne z miodem, cynamonem, kardamonem i innymi aromatycznymi przyprawami. Moje pierniczki korzennie, w przeciwieństwie do tych tradycyjnych, są mięciutkie i nie trzeba czekać kilku dni, a nawet i tygodni, aby móc ich skosztować. Zdradzę też przepis na lukier bez białek – zarówno w wersji cytrynowej, jak i korzennej!

Pyszne, miękkie pierniczki na święta – przepis

Mój przepis na miękkie pierniczki na święta, które nie muszą długo leżakować, pachną miodem i są naprawdę przepyszne. W związku z tym, iż dekoruje się je lukrem i zawierają w sobie naturalny miód, nie dodajemy żadnego cukru do środka, bo całość będzie zbyt słodka, tak nieprzyjemnie zapychająca.

Czego potrzebujemy do wykonania świątecznych ciasteczek? Polecam foremki w różnych kształtach, a także specjalne krążki do wycinania ciasteczek z silikonu (można je kupić w Ikei) oraz stemple. Takie drobiazgi nie zajmują wiele miejsca w kuchni, a są bardzo przydatne w okresie bożonarodzeniowych wypieków.

Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 450, 6 łyżek miodu, 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej, 3 duże jajka, kostka masła, po ½ łyżeczki: cynamonu, kardamonu, zmielonego ziela angielskiego, zmielonych goździków, gałki muszkatołowej i anyżu.

Wykonanie: w rondelku rozpuszczamy na małym ogniu masło, miód i przyprawy. Wszystko mieszamy i czekamy, aż masa ostygnie. W misce do przesianej dwukrotnie mąki dodajemy jajka, sodę oraz zawartość garnuszka. Zagniatamy ciasto i wstawiamy na 20 minut do lodówki (podczas zagniatania dodajemy mąki, jeśli jest zbyt kleiste). Wałkujemy je na grubość około pół centymetra, wycinamy wzorki i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 175 stopni Celsjusza około 10-15 minut (na oko, aż pierniczki będą rumiane).

Uprzedzając ewentualne pytanie – nie są to pierniczki na choinkę, wręcz przeciwnie, można je niemal od razu jeść lub zapakować na świąteczny, słodki prezent.

Przepis na lukier do pierników

Jak zrobić lukier cytrynowy? Na oko! Wystarczy do kubki wsypać około 150 gram cukru pudru, dodać do tego 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku cytrynowego, skórkę otartą z jednej cytryny oraz łyżkę lub dwie wrzątku. Wszystko jednomiarowo ucieramy, najlepiej wąską, drewnianą łyżeczką lub patyczkiem.

Jak zrobić lukier na pierniki w różnych kolorach? Wystarczy wziąć 200 gram cukru pudru, dwie łyżki wrzątku i kolorowe, spożywcze barwniki. Ucieramy dokładnie cukier z wodą, dodając odpowiednio jedno (wrzątek, jeśli masa jest za gęsta) lub drugie (puder, jeśli masa jest zbyt płynna). Lukier dzielimy na kilka porcji w mniejszych miseczkach, dodajemy do każdej dwie, trzy kropelki barwnika i energicznie mieszamy. Gotowe!

Lukier należy wykorzystać od razu po przygotowaniu: pierniczki polewamy delikatnie lukrem lub tez używamy do tego specjalnego pędzelka z silikonowym włosiem. Zanim lukier zastygnie, można posypać pierniczki brokatowym cukrem lub innymi, świątecznymi ozdobami, jakich pełno w sklepach w tym grudniowym okresie.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments