Przepis na sałatkę owocową i proste, domowe sosy

Przepis na sałatkę owocową i proste, domowe sosy

Przepis na łatwą sałatkę owocową zna niemal każdy przedszkolak – wystarczy wybrać ulubione owoce, pokroić się i wymieszać. A jednak niekiedy sałatka owocowa może przysporzyć nam sporo problemów, bowiem nie zawsze wybór odpowiednich składników będzie trafny, bowiem sekret dania tkwi w idealnym balansie między słodkimi a nieco cierpkimi owocami oraz doborem dobrego sosu.

Prosta sałatka owocowa – ważne zasady

Jak zrobić sałatkę owocową? Nie ma chyba bardziej prostego przepisu, wystarczy bowiem wybrać ulubione owoce, pokroić je w stosunkowo grubą kostkę lub podłużne plasterki, wymieszać i dodać sos do sałatki owocowej – często wykorzystuję tutaj syrop z puszkowanych owoców albo przygotowuję domowy sos waniliowy albo karmelowy (przepis niżej).

Jakich owoców lepiej unikać? Nie ukrywam, iż nie każdy nadaje się do przygotowania sałatki, ponieważ jest trudny w obieraniu i krojeniu lub też zawiera dużo soków, które niepotrzebnie namaczają pozostałe owoce. Wyjątek stanowi arbuz oraz pomarańcze. Nie używam tez owoców tropikalnych typu liczi, passiflory, kiwano albo smoczego owocu – są stosunkowo drogie i czasami stanowią wyzwanie w kuchennej obróbce.

Sałatka owocowa może mieć zarówno dziesięć składników, jak i trzy – wszystko zależy, co mamy pod ręką. Wybierajmy owoce sezonowe (lista niżej), a jeśli chcemy czymś wzbogacić sałatkę, bo postawmy na proste i słodkie sosy – karmelowy, waniliowy, jogurt naturalny lub po prostu na odrobinę płynnego miodu.

Wiosenna sałatka owocowa – lista owoców  

Składniki: truskawki, figi, poziomki, czereśnie i w zasadzie tyle. Pozostałe owoce wybieramy te same, co w zimie, czyli jabłka, gruszki i owoce z puszki.

Polecam przygotowanie własnego sosu karmelowego: 250 ml cukru brązowego (demerara) rozpuszczamy w 125 ml śmietanki 30% oraz 120 gram masła. Wszystko gotujemy na małym ogniu do momentu zgęstnienia i pozostawiamy do ostygnięcia. Nie wolno gotować zbyt długo, bo inaczej nasz karmelowy sos do sałatki owocowej zmieni się w cukierki-krówki;)

Letnia sałatka owocowa – jakie owoce wybrać?

Składniki: borówki, jagody, maliny, morele, czereśnie, arbuz, brzoskwinie, śliwki, porzeczki czarne, porzeczki czerwone, melon, ananas, nektarynki.

Letnia sałatka owocowa może być serwowana zarówno w klasycznej miseczce, jak i w owocach, np. połówce wydrążonego ananasa albo arbuza. Jeśli uważacie, że sałatka jest zbyt mało słodka, to polecam odrobinę płynnego miodu. Aby danie było bardziej orzeźwiające, dodajmy do niego odrobinę płynnego jogurtu naturalnego.

Jesienna sałatka owocowa – postaw na polskie skarby natury!

Składniki: jeżyny, maliny, winogrona jasne, winogrona ciemne, jabłka, gruszki, agrest, mirabelki, śliwki.

Polecam sos waniliowy do sałatki owocowej – szklankę mleka 2% zagotowujemy z 40 gramami cukru pudru oraz przeciętą na pół laską prawdziwej wanilii. Następnie dodajemy dwa żółtka wymieszane z 10 gram domowego cukru waniliowego i powoli wlewamy do gorącego mleka uważając, aby się nie ścięły. Energicznie mieszamy sos do momentu, aż będzie gładki i kremowy. Podajemy go na zimno.

Zimowa sałatka owocowa  – połączenie owoców tropikalnych i krajowych

Składniki: banany, kiwi, brzoskwinie z puszki, ananas z puszki, mango, mandarynki, pomarańcze, gruszki, jabłka, granat czerwony.

Zimowa sałatka owocowa może być serwowana z bitą śmietanką lub z dodatkiem pokrojonych w drobną kostkę bakalii i orzechów.

Sałatka owocowa stanowi idealną alternatywę dla słodyczy, jest lekko strawna, pełna witamin i cennych dla naszego zdrowia minerałów. A im więcej kolorów w miseczce, tym bardziej przyciąga to nasze oko. To proste i pożywne danie, jakie można przygotować w każdej porze roku.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments