Indyk curry w sosie ananasowym

Indyk curry w sosie ananasowym

Mój indyk w sosie curry z dodatkiem ananasa okazał się prawdziwym hitem wśród codziennych dań. Słodko-pikantny smak przełamuje świeża kolendra i ryż ugotowany al dente.

Potrawę można przygotować na dwa dni, a całość zajmuje nie więcej niż 30 minut (sprzątanie po przygotowaniach się nie liczy!).

Indyk curry z ananasem

Mam świadomość, że dla wielu to kontrowersyjne danie, łączenie mięsa z owocami. Z indykiem curry w sosie ananasowym sytuacja wygląda podobnie jak w przypadku pizzy hawajskiej – albo się to polubi albo znienawidzi. Innej opcji nie ma!

Tak naprawdę indyka można zastąpić kurczakiem, a reszta gotowania sosu przebiega w identyczny sposób. Sam sos jest stosunkowo rzadki, dlatego należy go dłużej gotować, aby odparował nadmiar wody lub też zagęścić mąką (dwie łyżki mąki mieszamy w minimalnej ilości wody i dodajemy do gotującego się sosu).\

Polecam również: Przepis na szybkie zielone curry z kurczakiem w 20 minut

Jeśli uważacie, że mimo dodatku miodu i soku ananasowego danie jest zbyt ostre, to całość uratuje zabielacz – indyk w mleczku kokosowym znacząco łagodzi smak curry. Oczywiście jeśli sięgniecie po gotową pastę curry do dań, to postawcie na jej łagodną wersją, np. żółtą (na bazie papryki chili, szalotki, czosnku, trawy cytrynowej, soli, galangalu, kurkumy, kuminu i kolendry.) lub odmianę zieloną (na bazie zielonych papryk chili, trawy cytrynowej, czosnku, szalotki, soli, imbiru, kminu oraz kolendry).

Pamiętajcie, że jeśli decydujecie się na udziec z indyka w sosie curry, to trzeba mięso wcześniej znacznie dłużej podsmażyć i potem gotować na małym ogniu. Jeśli zależy Wam na czasie, to zróbcie kurczaka curry z ananasowem, a mleczko kokosowe zastąpcie zwykłą śmietanką 12%.

Indyk curry w sosie ananasowym – przepis

Składniki:

  • 400 gram piersi z indyka,
  • 5 plasterków ananasa z puszki,
  • 1 mała cebulka,
  • sok z ananasa z puszki,
  • 100 ml śmietany 30% lub mleczka kokosowego,
  • 5 łyżeczek przyprawy curry,
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku,
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku,
  • 1 czubata łyżka miodu,
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • świeża kolendra,
  • ryż basmati.

Przygotowanie sosu: pierś indyka myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i kroimy w cienkie paseczki. Oprószamy go przyprawą curry i pozostawiamy na ok. 15 minut, aż się zamarynuje. W międzyczasie kroimy cebulkę w drobną kostkę, podobnie jak plasterki ananasa. Do puszki z sokiem ananasowym dodajemy czosnek, imbir i miód – całość dobrze mieszamy.

Indyka podsmażamy w garnku, dodajemy cebulkę, a następnie, jak mięso będzie już lekko przypieczone, kawałki ananasa. Całość zalewamy przyprawionym sokiem i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut. Pod koniec dodajemy śmietankę 30% lub mleczko ananasowe – nieco złagodzi ostry smak curry.

Całość podajemy z ugotowanym ryżem basmati i posypujemy kolendrą.

Smacznego!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.