Kurczak z woka dla początkujących

Kurczak z woka dla początkujących

Pojawienie się nowego woka na kuchni stało się inspiracją do rozpoczęcia przygody z kuchnią azjatycką. Na pierwsze danie chciałam zrobić coś łatwego i prostego do przygotowania, bez konieczności posiadania wielu dziwnych, trudnych do zdobycia składników. I w ten oto sposób padło na kurczaka z woka.

Przepis był wyszukany w sieci, jednak znacząco zmodyfikowany, właśnie ze względu na dostępność owych składników – w osiedlowych sklepach trudno zdobyć olej arachidowy czy dobrej jakości sos rybny, zaś wyprawa do supermarketu w okresie przedświątecznym jest dla mnie prawdziwą męką ze względu na ogrom kupujących i długie kolejki. Na szczęście w pobliskim dyskoncie udało się nabyć wszystko, co potrzebne jest do przygotowania posiłku i to mimo braku „tygodnia azjatyckiego”! Oto moje szybkie danie z woka dla początkujących!

Proste danie z woka

Mój przepis na kurczaka z woka bazuje na składnikach dostępnych w niemal każdym sklepie. I nie wspominam tu o dużych marketach lub malutkich sklepikach, lecz średniej wielkości sklepach typu Stokrotka albo Lidl. Śmiało można zamienić wyszukane oleje na nasz polski, słonecznikowy lub rzepakowy (idealnie nadają się do smażenia ze względu na wysoką temperaturę dymienia). Sos teryiaki można zastąpić sosem sojowym, wystarczy wówczas dodać przyprawę chińską lub pięciu smaków (występują one często pod różnymi nazwami handlowymi). No i wok – ten warto dobrze umyć i naoliwić przed pierwszym użyciem. Pamiętajcie tylko, że dania z woka charakteryzują się prostotą i szybkością przygotowania – dlatego smażymy wszystko krótko, ale intensywnie!

Kurczak z woka z makaronem ryżowym – przepis

Składniki na kurczaka z woka z makaronem ryżowym dla dwóch osób:

  • 1 podwójna pierś kurczaka,
  • 1 opakowanie 100 gram makaronu ryżowego,
  • 1 duża marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula szalotka,
  • 1 słoiczek marynowanego bambusa,
  • olej słonecznikowy/rzepakowy,
  • ½ papryki czerwonej,
  • 1 mała papryczka chili,
  • imbir suszony,
  • przyprawa 5 smaków/przyprawa chińska,
  • sos teryiaki,
  • kolendra,
  • prażony sezam (biały lub czarny),
  • opcjonalnie: starta trawa cytrynowa.

Wykonanie: kurczaka myjemy, suszymy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Marynujemy w 2 łyżeczkach sosu teryiaki oraz pół łyżeczki przyprawy 5 smaków/chińskiej. W międzyczasie kroimy marchewkę w słupki, papryczkę chili w drobną kostkę, zaś paprykę słodką w średniej wielkości kostkę. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i czekamy minutę, aż zmięknie i wyjmujemy z wody.

Czosnek i cebulę kroimy w drobne kawałeczki i smażymy na rozgrzanym oleju na woku przez 2-3 minuty do momentu, aż całość się zeszkli. Kolejno dodajemy kurczaka i czekamy, aż się lekko podsmaży. Mięso zdejmujemy, a do woka wrzucamy warzywa (marchew, papryki, bambus i odrobina trawy cytrynowej) i krótko je blanszujemy w wysokiej temperaturze.

Do woka dodajemy wcześniej przygotowanego kurczaka i makaron. Krótko smażymy w wysokiej temperaturze. Wykładamy na talerz i wierzch posypujemy prażonym sezamem i zdobimy dużą dawką kolendry. Smacznego!



guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments