Sałatka sycylijska z makaronem, rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i kurczakiem

Sałatka sycylijska z makaronem, rukolą, suszonymi pomidorami, oliwkami i kurczakiem

Sałatka sycylijska z makaronem to szybkie danie, które można przygotować w zaledwie 20 minut, z czego połowę czasu zajmuje gotowanie makaronu. Można do niej dodać nie tylko rukolę, suszone pomidory, oliwki czy kurczaka, ale także prażone ziarna słonecznika, kukurydzę, pestki granatu czy też pokrojoną natkę pietruszki.

Sałatka sycylijska z makaronem – kilka uwag ogólnych

Sałatka sycylijska z makaronem może mieć też w sobie inne dodatki, jednak muszę one pasować do włoskiego charakteru dania, czyli dobrze komponować się z oliwą z oliwek. Zdecydowanie odradzam korzystanie z tradycyjnego sosu sałatkowego na bazie majonezu lub też sosu winegret! Cały sekret tego przepisy kryje się w lekkości i bazuje na świeżych, dobrej jakości produktach. Opcjonalnie zamiast oliwy z oliwek polecam użycie sosu pesto.

Zachęcam do kupna prawdziwego, wyprodukowanego we Włoszech makaronu, który całkowicie różni się smakiem od naszych rodzimych wyrobów, np. marki Barilla. Nie klei się, jest bardziej sprężysty i, co ważne, bardzo dobrze przechowuje się w lodówce.

Sałatkę powinno się zjeść w ciągu 2-3 dni od przygotowania i to głównie ze względu na rukolę, która może szybko zwiędnąć. Można ją zapakować w słoik i zabrać ze sobą do pracy.

Sałatka sycylijska – przepis

Składniki sałatki sycylijskiej:

  • 150 gram włoskiego makaronu penne,
  • ½ opakowania rukoli,
  • 1 słoik suszonych pomidorów w oliwie/oleju,
  • 10-15 czarnych oliwek,
  • 20 dag wędzonego kurczaka lub filetu indyka,
  • sól, pieprz, oliwa z oliwek.

Wykonanie:

Makaron gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu – powinien być lekko jędrny i stawiający opór pod zębami, wówczas nie rozlatuje się w trakcie mieszania.  W międzyczasie kroimy w kostkę suszone pomidory i mięso, a oliwki przekrajamy na pół. Wszystko mieszamy z makaronem, dodając kilka garści rukoli oraz doprawiając oliwa z oliwek, solą i pieprzem.

Sałatka sycylijska dla wegan i wegetarian? W opcji wegańskiej zamieniamy wędzoną, drobiowa pierś na smażone na oliwie z oliwek tofu. I tylko tyle! 🙂

Podzielcie się w komentarzach, co jeszcze dodajecie do swojej wersji sałatki sycylijskiej. Smacznego!



Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Centrum preferencji prywatności

Zawsze aktywne

Ciasteczka niezbędne do poprawnego funkcjonowania tego serwisu.

is_allowed_cookie, gdpr

Akceptowane

Ciasteczka poprawiające komfort korzystania z serwisu przez użytkowników. Ich akceptacja nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.

_ga, _gid, _gat
Akceptacja ciasteczek nie jest obowiązkowa ale jest zalecana.